Reseexperten: ”Äntligen fick jag åka tillbaka till Egypten”

Foto: @lottieknutson
Foto: @lottieknutson
Foto: @lottieknutson

Reseexperten Lottie Knutson reste med Airtours till Hurghada. Det blev en vecka med snorkling, god mat och dryck på ett toppenfint hotell.
– Äntligen fick jag åka tillbaka till Egypten, säger hon.

Just nu! Extra höga rabatter på resor till Hurghada i november och december

Influencern och reseprofilen Lottie Knutson reste till Hurghada, Egypten, under november. Lottie, som tidigare besökt Egypten närmare 15 gånger både för semester och jobbresor, hade inte varit där sedan 2010.

Vi på Semesterlängtan fick ett snack med Lottie när hon kom hem efter en vecka med sol, bad och sevärdheter. 
– Korallreven var finare nu och hotellen rejält uppfräschade, konstaterar hon.

Under resan bodde Lottie på Sunrise Tucana Makadi Bay, ett lyxigt och modernt hotell alldeles vid stranden.
– All inclusive-maten var den bästa jag har provat och den egyptiska festen som ordnas varje vecka är underbar. Servicen var påfallande bra. Hotellet passar såväl familjer som par som gärna hänger på de eleganta takbarerna.

Just nu! Extra höga rabatter på resor till Hurghada i november och december

Lottie trivdes på hotellet Sunrise Tucana Makadi Bay och hyllar maten. ”All inclusive-maten var den bästa jag har provat”, säger hon. Foto: @lottieknutson

Lottie betraktar snorkling i ljumma vatten med färgglada fiskar och koraller som ren terapi och lycka. Under veckan passade hon på att snorkla både på båtutflykt och i Makadi Bay.
– Precis utanför stranden till vårt hotell fanns ett fint korallrev. Det böljade fram som små undervattensberg med friska rosa och blå koraller och fiskar, säger hon och fortsätter: 
– Jag hann en snorkeltur sista morgonen innan frukost. En präktig papegojfisk vinkade hejdå, medan några kirurgfiskar ignorerade mig totalt, säger hon.

Just nu! Extra höga rabatter på resor till Hurghada i november och december

Lottie älskar att snorkla och passade på att snorkla både i Makadi Bay och under en båtutflykt. Foto: @lottieknutson

Förutom sol och bad finns det mycket att upptäcka i Egypten i form av historiska sevärdheter.
– Egypten har ju trumfkort som Konungarnas dal i Luxor och Pyramiderna i Giza; det enda som finns kvar av världens sju underverk.

Jämfört med många andra sol- och badresmål under vintern menar Lottie att Egypten är prisvärt och flygtiden överkomlig. Från Stockholm tar resan till Hurghada runt fem timmar med Airtours lördagsflyg.

Just nu! Extra höga rabatter på resor till Hurghada i november och december

Reseexperten Lottie delar med sig av sin bästa hotelltips i Hurghada/El Gouna samt 5 utflykter i Egypten. Foto: @lottieknutson

Med en annorlunda bakterieflora rekommenderar hon antingen drickvaccin innan avresan eller billigt och säkert magmedel från ett lokalt apotek på plats vid behov, om magen reagerar.

Den som funderar på Egypten rekommenderas att spana in Lotties lista här under med några favorithotell i Hurghada. Dessutom bjuder hon på en guide med sevärdheter och utflykter i Egypten.

Just nu! Extra höga rabatter på resor till Hurghada i november och december

.

Här är Lotties hotell-topplista 

  1. Sunrise Tucana Makadi Bay

– Här bor man i stramt designade rum där gröna växter och naturmaterial som trä och vass mjukar upp rå betong och glas. Hotellet ligger vid stranden med korallrev utanför. All inclusive-maten var den bästa jag har provat och den egyptiska veckoliga festen underbar. Servicen var påfallande bra. Hotellet passar såväl familjer som par som gärna hänger på de eleganta takbarerna, säger hon.

Sunrise Tucana
  1. Three Corners Ocean View

– El Gouna brukar kallas Egyptens Venedig och har vuxit enormt sedan jag var där senast. Men den högklassiga arkitekturen och kanalerna håller stilen och vuxenhotellet Three Corners Ocean View har den perfekta blandningen av absolut närhet till havet, vackra trädgårdar och riktigt fräscha rum och sviter, säger hon.

Three Corners Ocean View
  1. Three Corners Rihana

– Vi håller oss kvar i eleganta El Gouna på familjefavoriten Rihana med uppvuxna trädgårdar, pooler och strand mot lagunen. Här finns ett litet vattenland för alla åldrar, personligt bemötande och en av landets första veganrestauranger med handplockade, lokalproducerade råvaror som snabbt blivit en reseanledning i sig själv, tipsar hon.

Three Corners Rihana
  1. Cook’S Club El Gouna

– Atmosfären är vuxen på det här coola hotellet i El Gouna. Läget precis vid kanalen och lagunerna är perfekt. Här är färgskalan stram och modern samtidigt som organiska material som trä och bambu ger ett varmt intryck. Dj’s ökar trycket framåt eftermiddagen vid poolen och sedan fortsätter stämningen uppåt i baren och restaurangen, säger Lottie.

Cook’S Club El Gouna
  1. Hotell Sunrise Select Garden Beach 

– Hit kommer familjer som älskar vatten. Med tolv vattenrutschkanor finns det variation för alla åldrar. Dessutom finns här flera pooler, ja till och med poolbar för den som blir törstig av allt badande men ändå inte vill kliva upp ur vattnet. Hotellet har egen sandstrand med en rad vatten- och sportaktiviteter några meter ut, säger hon.

Sunrise Select Garden Beach Resort & Spa
  1. Meraki Resort

– På detta supersnygga och snofsiga, fest- och vuxenhotell är det ”clubbing” som gäller. Egyptens längsta strandlinje och finaste stränder finns här, liksom riktigt häftig design och skön atmosfär. Men det är vuxet och hög musik till klockan 05.00 som gäller, så småbarnsfamiljer bör leta efter ett annat hotell, tipsar Lottie.

Meraki Resort

Lotties 5 utflykter i Egypten

1.      Pyramiderna i Giza

Pyramiderna och Sfinxen byggdes som gravkamrar till antikens faraoner för mer än 4 000 år sedan. De utanför Kairo består av nio pyramider på Gizaplatån, precis vid stadsgränsen. De bäst bevarade är uppkallade efter faraonerna Cheops, Chefren och Menkaura. Tillsammans med Sfinxen är de ett måste i Egypten och det enda av världens sju underverk som är bevarat.

2.     Egyptiska museet 

Egyptiska muséet i Kairo hyser världens största samling av historiska egyptiska föremål, bland annat konsten från Tutankhamons grav. I muséet finns guldskatter liksom Narmerpaletten och mumier av faraoner som Ramses I, Seti I och Ramses III. 

3.     Konungarnas dal i Luxor

Wadi el-Muluk eller Konungarnas dal ligger nära den nuvarande staden Luxor. Här byggdes gravar för faraonerna från 1539 till 1075 före Kristus. Den renoverade graven Seti hör till måstena.  Några kilometer bort ligger Drottningarnas dal, Karnak samt Amun Ra-templet med hieroglyfer.

4.     Korallreven

Alla rev i Röda Havet är marina skyddsområden. Några hotell har koraller precis utanför sandstranden. Utanför El Gouna ligger Dolphin House eller Sha‘ab El Erg, med marint liv att upptäcka. Undervattensgrottan vid Umm Qamar omges av vertikala korallträdgårdar – dit går båtutflykter från Hurghada eller El Gouna. Det finns dessutom flera skeppsvrak utanför Hurghada att utforska.

5.     Stränderna

I och runt Hurghada finns Dream Beach, White Beach i Soma Bay och festarnas Mangroovy Beach i El Gouna. Familjerna samlas i Makadi Bay där det också finns koraller lite längre ut från stranden. Stranden i Sahl Hasheesh erbjuder hela en mil sand- och strandpromenad. Zahabia har även snorkling direkt från stranden i Hurghada. 

Nästa artikel