Varannan minut dör en kvinna för att hon har blivit gravid

300 000 kvinnor dör varje år på grund av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. RFSU arbetar för att minska mödradödligheten – genom att bli månadsgivare eller skänka en gåva kan du också göra det.

Varannan minut dör en kvinna på grund av besvär vid graviditet eller förlossning, Många av dem dör på grund av åkommor som lätt hade kunnat behandlas. Genom att ge kvinnor tillgång till preventivmedel, mödrahälsovård, sexualundervisning och säkra aborter skulle 800 kvinnor om dagen inte behöva dö.

Ökad mödradödlighet
För första gången på 20 år har vi i samband med pandemin sett tendenser till en ökad mödradödlighet. Under de senaste åren har vi också sett hur aborträtten runt om i världen hotats. Bara för att aborter blir olagliga betyder det inte att kvinnor inte gör abort – de blir bara osäkrare och farligare. Enligt WHO står osäkra aborter för mellan 5-13 procent av mödradödligheten i världen.

Swisha 50 kronor och bidra till RFSU:s viktiga arbete. Klicka här.

Om en kvinna kommer att överleva sin graviditet och förlossning beror idag mycket på var i världen hon bor. I Sverige dör 4 kvinnor per 100 000 levande födda barn. Siffrorna i Sierra Leone är desto mörkare – där dör långt över 1 000 kvinnor per 100 000 levande födda barn. Att överleva sin graviditet ska inte bero på var man bor – genom att bli månadsgivare eller en engångsgåva till RFSU hjälper du kvinnor runt om i världen.

RFSU arbetar med att stötta lokala organisationer i länder runt om i världen som kämpar mot mödradödlighet och för sexuella och reproduktiva rättigheter. Mödradödlighet är en fråga som måste prioriteras internationellt och i Sverige. Därför arbetar RFSU även politiskt inom EU och FN för att driva frågor kring kvinnors rättigheter.

Bidra till RFSU:s viktiga arbeta mot mödradödlighet genom att skänka en engångsgåva på 50 kronor

För RFSU är det viktigt att påverka Sveriges regering att bli mer aktiv i arbetet mot mödradödlighet. I Sverige är inte frågor om sexuell och reproduktiv hälsa politiskt kontroversiella och vi har därför en unik möjlighet att driva frågan. Ju fler som stödjer RFSU desto större påverkansmöjlighet har de på Sveriges regering och desto större möjlighet har de att bidra till det internationella arbetet mot mödradödlighet. Du kan hjälpa genom att bli månadsgivare eller genom att skänka en gåva till RFSU.

Viktig seger i flera länder
Tack vare eldsjälar och organisationer runt om i världen har flera positiva steg tagits de senaste åren. Det har nämligen kommit glada nyheter från Colombia där abort nu är lagligt fram till vecka 24. Det är en stor seger för Latinamerikas modiga och ihärdiga aktivister.
I Ecuador rasar fortfarande aktivister då abortlagstiftningen är väldigt restriktiv. Men det finns ljusglimtar. Nu kan kvinnor göra abort upp till vecka 12 efter en våldtäkt. Tidigare har man bara fått göra abort när den gravidas liv var i fara.

internationella arbete
En stor del av RFSU:s arbete är internationellt. På många håll i världen saknar människor frihet att bestämma över sin egen sexualitet, med vem eller vilka man har sex och om och när man vill föda barn. RFSU vill ändra på detta och arbetar därför med att stödja organisationer som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter i länder där de uppfattas som kontroversiella.

Nästa artikel