RFSU:s ordförande: ”Vi har alldeles för länge sett hur förlossningsvården nedprioriterats i Sverige”

Vi har under de senaste decennierna sett stora nedskärningar i förlossningsvården. Det har lett till att barnmorskorna runtom i landet går på knäna och till att födande inte kan garanteras den vård de har rätt till. Nu ryter RFSU ifrån:
– Sverige ska inte vara ett land där gravida känner oro och otrygghet inför sin förlossning.

Förlossningsvården måste förändras – vården ska vara nära och tillgänglig. Det ska finnas en barnmorska per födande och en sammanhållande vård före, efter och under en förlossning måste säkerställas. Det anser RFSU.
– Sverige ska inte vara ett land där gravida känner oro och otrygghet inför sin förlossning och en osäkerhet kring hur och var man ska föda någonstans. Alldeles för många i vårt land drabbas av skador i samband med sin förlossning och alldeles för många får inte det stöd och den hjälp som man förtjänar, säger RFSU:s ordförande Hans Linde.

Larmet kring den svenska förlossningsvården har ringt i många år och få kan ha missat det barnmorskeuppror som skett under hösten 2021. RFSU är en av Sveriges starkaste aktörer i frågor kring sexuella och reproduktiva rättigheter.
– Vi har alldeles för länge sett hur förlossningsvården nedprioriterats i Sverige och att kvinnors reproduktiva hälsa har varit långt ner på den politiska dagordningen, säger Hans Linde.

Skänk en engångsgåva på 50 kronor med kort eller Swish. Pengarna bidrar aktivt till arbetet mot mödradödlighet och för en förlossningsvård man kan lita på – både i Sverige och internationellt.

Det är genom donationer och hjälp från deras månadsgivare som RFSU kan bedriva sitt viktiga arbete. Genom att bli månadsgivare eller skänka en gåva till RFSU bidrar man till deras arbete för en förlossningsvård som man kan lita på.
– I Sverige har vi sett hur ett flertal förlossningsavdelningar lagts ner de senaste 20 åren. Det har gjort att allt fler måste resa allt längre för att föda. Bor du i Arjeplog idag så måste du resa mer än 16 mil för att komma till en förlossningsavdelning. I Stockholmsområdet kan du däremot bo ett par kilometer ifrån en förlossningsavdelning men ändå inte vara säker på att du ska få föda där.

RFSU är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation och är av den anledningen i behov av ekonomiskt stöd från privatpersoner. Som månadsgivare till RFSU kan man bidra med så lite som 50 kronor i månaden och känna att pengarna kommer till nytta såväl nationellt som internationellt. Man kan även skänka en engångsgåva på 50 kronor.
– Varje bidrag till oss bidrar i sin tur till att vi tar steg mot en värld där alla är fria att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Det bidrar aktivt till arbetet mot mödradödlighet och för en förlossningsvård man kan lita på – både i Sverige och internationellt, säger Hans Linde.

Att bidra till RFSU:s arbete är enkelt, klicka på knappen nedan:

OM RFSU
RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning, arbetar både nationellt och internationellt med frågor kring sexuella och reproduktiva rättigheter. I Sverige arbetar RFSU främst med sexualupplysning och politiskt påverkansarbete. Påverkansarbetet innebär bland annat att delta i demonstrationer, skriva debattartiklar och att delta i olika möten med politiker.

Nästa artikel