Barnmorskan: ”Det handlar om människors möjligheter att förbättra sitt liv”

I en värld där frågor kring abort, sexualupplysning och sex kan vara väldigt känsliga är RFSU en av få som vågar stå upp för människors rätt att bestämma över sin egen kropp. Du kan också stå upp för det som är viktigt – skänk en engångsgåva eller bli månadsgivare till RFSU.

Idag är människans rätt att själv bestämma över sin kropp och sexualitet fortfarande inte självklar. En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort är olagligt eller där möjligheten är väldigt begränsad, och i vissa länder ser vi till och med hur utvecklingen går bakåt. Det leder till att många tvingas ta till desperata metoder som kan kosta dem deras liv. Tiotusentals kvinnor dör varje år i sviterna av osäkra aborter.
– Vi arbetar med grundläggande behov och rättigheter – rätten att kunna bestämma över sin egen kropp och sitt liv. Om du inte kan bestämma över om och när och hur eller varför du vill föda barn – hur ska du överhuvudtaget kunna bestämma över något annat i ditt liv? säger Kristina Castell barnmorska och sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU.

RFSU är en av få organisationer som uteslutande arbetar med frågor kring sexuella och reproduktiva rättigheter. För att kunna göra sitt arbete är RFSU beroende av privata donationer. Ditt och andra svenskars stöd behövs för att rädda liv.
– Genom att bli månadsgivare eller skänka en gåva stöder man oss i vårt arbete för att alla människors sexuella och reproduktiva rättigheter tillgodoses, säger Kristina.

För många människor runt om i världen är RFSU:s stöd något som möjliggör deras överlevnad och ger dem frihet att bestämma över sitt eget liv.
– Internationellt jobbar vi framförallt med frågor som rör abort, icke-diskriminering och sexualundervisning. Det handlar om att stötta människors möjligheter att förbättra livet för sig själva.

Kristina fortsätter:
– Vi har valt att finansiera partners i frågor som kan anses vara kontroversiella – som abortfrågan – eftersom vi vet att det inte alltid finns så mycket finansiering kring det.

Att bli månadsgivare eller skänka en engångsgåva är enkelt. Klicka på knappen nedan:

internationella arbete
En stor del av RFSU:s arbete är internationellt. På många håll i världen saknar människor frihet att bestämma över sin egen sexualitet, med vem eller vilka man har sex och om och när man vill föda barn. RFSU vill ändra på detta och arbetar därför med att stödja organisationer som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter i länder där de uppfattas som kontroversiella.

Tack vare eldsjälar och organisationer runt om i världen har stora förändringar gjorts. RFSU:s samarbetspartners i Kenya firade en viktig seger i högsta domstolen som gjorde att riktlinjer för säker och laglig abort återinfördes i landet, i flera länder i Latinamerika och Karibien har aborträtten stärkts och i Mexiko har en avkriminalisering av abort innan graviditetsvecka 12 genomförts.

Nästa artikel