Alliance, 17, blev gravid och dog – så kan du göra skillnad

300 000 kvinnor dör varje år på grund av komplikationer vid graviditet och förlossning. En av alla dessa kvinnor är Alliance Mubonesi. Hon blev bara 17 år. Men genom bättre tillgång till mödrahälsovård, sexualundervisning och preventivmedel skulle hon kunnat vara vid liv i dag.

När Alliance Mubonesi är 16 år bor hon med sin familj i ett hus söder om huvudstaden Harare i Zimbabwe. Hon tycker om att hjälpa till i hemmet och att laga middag till sin familj.

En lördag hämtas hon upp av en polisman. Alliance och hennes kompisar ska på en tillställning som den lokala polisstationen anordnar. Men Alliance kommer inte hem på kvällen.

När hennes pappa ska anmäla henne försvunnen berättar samma polisman som skjutsat henne dagen innan att hon synts åka i väg med en man.
– Jag sa till honom, hur kan du låta henne åka i väg med en man? Mitt barn är för ung att vara med män, hon är bara 16 år!, berättar Alliance pappa Leveson.

Tre månader senare skickar Alliance ett sms: hon är gravid och gift med mannen som hon försvann med.

Barnäktenskap är vanligt i Zimbabwe. Över 30 procent av kvinnorna är gifta innan de fyller 18 år.

Under graviditeten träffar Alliance sin mamma ofta. Hon berättar att hennes man tillhör en sekt av den apostoliska kyrkan vars tro inte tillåter att man uppsöker vård på sjukhus.

När födseln närmar sig är det tänkt att Alliance ska flytta hem till sina föräldrar. Men det tillåter inte hennes man för att han är rädd att hon ska söka hjälp på sjukhuset.

En dag ringer Alliance och berättar att hon har fött en dotter med hjälp av en äldre kvinna från byn där hon bor och att allting är bra.
– Men jag tror att hon var för ung för att veta om allting stod rätt till, säger Leveson.

De fick senare reda på att Alliance hade mått väldigt dåligt efter födseln men att ingen tog med henne till ett sjukhus förrän efter tolv dagar. Hon var allvarligt sjuk och medvetslös när hon lades in.

Kort därefter dog hon.

Varannan minut dör en kvinna för att hon har blivit gravid. Många gånger är det på grund av komplikationer som lätt hade kunnat behandlats. Tyvärr beror det ofta på var i världen hon bor som bestämmer om hon ska överleva. Genom att ge en gåva på 50 kronor till RFSU kan du bidra till att stoppa mödradödligheten i världen och att kvinnor som Alliance överlever sin graviditet.

internationella arbete
En stor del av RFSU:s arbete är internationellt. På många håll i världen saknar människor frihet att bestämma över sin egen sexualitet, med vem eller vilka man har sex och om och när man vill föda barn. RFSU vill ändra på detta och arbetar därför med att stödja organisationer som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter i länder där de uppfattas som kontroversiella.

Tack vare eldsjälar och organisationer runt om i världen har stora förändringar gjorts. RFSU:s samarbetspartners i Kenya firade en viktig seger i högsta domstolen som gjorde att riktlinjer för säker och laglig abort återinfördes i landet, i flera länder i Latinamerika och Karibien har aborträtten stärkts och i Mexiko har en avkriminalisering av abort innan graviditetsvecka 12 genomförts.

Nästa artikel