Inget barn ska behöva må dåligt – ge bort en julklapp som gör skillnad

Foto: Eva Edsjö

Årets viktigaste julklapp hittar du hos Scouterna. Den psykiska ohälsan bland unga ökar. Insamlingen Stödstrumpan 2023 är en kraftsamling för att stoppa den här negativa utvecklingen – nu kan du vara med och göra skillnad för våra barn och unga.

Många ser december som den mysigaste tiden på året. Julpynt plockas fram, snön lyser upp i mörkret och det doftar av lussebullar från vart och vartannat hem och café. Barnen väntar på tomten och vi ser förväntan i deras gnistrande ögon.

Julen är ju framför allt barnens högtid – och därför vill Scouterna nu uppmärksamma barn och ungas mående. 190 000 barn och unga i Sverige mår dåligt. Stark oro, nedstämdhet, ångest och självmordstankar är känslor som många unga tampas med varje dag. Så ska det inte behöva vara.

Scouterna är bra på att stärka unga människor i att tro på sig själva. Nu gör de dessutom en särskild satsning på att stärka ungas psykiska hälsa. Det gör de genom att öka kunskapen om psykisk hälsa hos både ledare och unga. Scouterna ger också unga ännu större möjlighet att prata om sina känslor och sitt mående med trygga vuxna som lyssnar. Något vi vet förändrar liv.

Gör en betydelsefull insats i jul – ge en gåva som bidrar till att stärka unga människor i att tro på sig själva! Som tack får du ett gåvokort med tygmärket Scouternas Stödstrumpa 2023.

Tillsammans ger vi fler barn och unga chansen att må bra!

Källor:
• Mind: Hur har du det – en rapport om ungas psykiska mående (2021)
• Folkhälsomyndigheten: Skolbarns hälsovanor — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
• Measuring Scouting’s Impact on the Development of Young People, World Organization of the Scout Movement, 2018: Impact Results Summary Report 2018_EN_WEB.pdf (scout.org)
Be(ing) prepared: Guide and Scout participation, childhood social position and mental health at age 50—a prospective birth cohort study | Journal of Epidemiology & Community Health (bmj.com)

Om Scouterna

  • I Sverige finns drygt 75 000 scouter och cirka 1 000 scoutkårer.
  • Scouterna ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans, växa som människor och göra världen bättre.
  • Scouterna har 90-konto, och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och Giva Sverige.

Nästa artikel