I coronans fotspår – så hotas föreningar: ”Scouterna behövs mer än någonsin”

Stängda fritidsaktiviteter, hemundervisning och social distansering. De senaste åren har varit tuffa för många – men trots detta har allt fler barn och ungdomar anslutit sig till Scouterna. Samtidigt har pandemin slagit hårt mot föreningarnas ekonomi.

– Vi ser att vi behövs mer än någonsin just nu, säger Sebastian, kårordförande i Adolf Fredriks scoutkår.

När allt är allt annat än normalt har Scouterna anpassat sin verksamhet för att fortsätta hålla öppet för sina medlemmar. Och det har gett resultat, intresset för Scouterna har vuxit lavinartat. 2020 blev ett rekordår för Scouterna med 3 000 nya scouter, vilket motsvarar åtta nya medlemmar om dagen.

– Det är fantastiskt! Scouterna har en väldigt positiv anda, vilket är något jag tror många behöver nu. När man lämnar scoutmötet gör man det alltid med ett leende på läpparna, säger Sebastian.

I Scouterna får barn och ungdomar lära sig om allt från skog och friluftsliv till ledarskap och hur man påverkar för ett bättre samhälle. Många tror att Scouterna handlar om att tälja pinnar och göra upp eld – men det är så mycket mer än så. Tillsammans med sin lilla grupp får barnen planera och rösta om vilka aktiviteter de vill göra och vad de vill lära sig under terminen.

Som scout får man alltså redan i tidig ålder ta ansvar och vara delaktig i alla beslut som tas. Man lär sig, och får helt enkelt träna på hur ett demokratiskt samhälle fungerar. Dessutom gör man många övningar där man får anpassa sig efter olika omständigheter eller situationer – vilket kom väl till pass när corona kom.

– I Scouterna har vi tränat mycket på att ställa om och anpassa oss efter olika situationer. Så när pandemin kom fick vi anpassa oss, och det gick ju väldigt bra eftersom det är något vi redan är bra på, säger Sebastian.

Scoutgrupperna, eller patrullerna som det kallas, blev mindre, aktiviteterna spreds ut och allt skedde utomhus. Dessutom genomförde man digitala scoutmötena när det inte gick att vara utomhus.

– Många föräldrar har varit jättetacksamma över att vi har lyckats fortsätta på ett säkert och tryggt sätt. Det är viktigt för barnen, säger Sebastian.

Men trots att antalet medlemmar i Scouterna har vuxit har pandemin lämnat ett stort hål i plånboken. Även om Scouterna lyckats hålla sin verksamhet öppen har många av de evenemang som Scouterna anordnar och tjänar pengar på, som valborg, julmarknader eller uthyrning av scoutstugor, ställts in.

– Många av dom grejerna som ställts in påverkar vår ekonomi jättemycket, säger Sebastian.

För att Scouterna ska kunna fortsätta bedriva verksamheten på ett bra sätt behövs din hjälp. Genom att ge en gåva på minst 100 kr till Scouternas Stödstrumpa bidrar du till att fler barn och unga får tillgång till en trygg och meningsfull fritid. Som tack får du ett gåvokort med tygmärket Scouternas Stödstrumpa 2023, som du kan behålla själv eller ge bort till någon.

Om Scouterna

  • I Sverige finns drygt 75 000 scouter och cirka 1 000 scoutkårer.
  • Scouterna ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans, växa som människor och göra världen bättre.
  • Scouterna har 90-konto, och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och Giva Sverige.

Nästa artikel