20-åriga scouten Matilda: ”Jag har fått uppleva saker jag aldrig skulle fått göra annars”

Du är fast på en öde ö tillsammans med 20 andra personer. Enda sättet att ta sig tillbaka till fastlandet är genom att bygga en flotte – som bär er alla. Låter det läskigt? Spännande? Det här är bara en av alla saker man kan få göra med Scouterna.

Det var egentligen en ren slump att Matilda blev scout. Hon hängde med på sin brors scoutläger en sommar för åtta år sedan, när hennes mamma hoppade in som ledare. Sedan dess har hon varit fast.

– Jag träffade så många fantastiska människor och fick uppleva så många roliga saker. När lägret var slut kände jag en tomhet, och jag ville uppleva allt det där igen. Då bestämde jag mig för att bli scout, berättar hon.

Många tror att Scouterna handlar om att lära sig att göra upp en eld, tälja och göra knopar. Men Matilda berättar att det är så mycket mer än så. I små grupper får man planera vad man vill göra och lära sig det kommande året, sedan bestämmer man vem som tar ansvar för vilket moment. Man får alltså redan från tidig ålder lära sig demokrati, planering och ledarskap.

– Med Scouterna har jag fått uppleva saker jag aldrig skulle fått göra annars, säger Matilda.

En spännande aktivitet Matildas patrull (den lilla grupp hon tillhör) fick göra var att planera ett kårläger (hennes lokala scoutförenings läger). Då föddes iden om att övernatta på en öde ö och sedan ta sig därifrån genom att bygga en flotte. Sagt och gjort. Matildas patrull letade upp ett lämpligt ställe, material, planerade och bjöd in fler kårer (lokala scoutföreningar), och genomförde sedan aktiviteten.

– Det var en riktigt bra samarbetsövning, vi fick se till att vi konstruerade flotten rätt för att den skulle hålla för 20 personer. Och det var en fantastisk känsla när vi lyckades ta oss till fastlandet, säger hon.

Men det är inte bara de spännande övningarna som lockar. Det Matilda gillar allra mest med Scouterna är alla människorna hon fått träffa och den varma och välkomnande gemenskapen.

Scouterna har alltid varit en trygg plats där jag kan vara mig själv. Under jobbiga perioder har det alltid varit en plats där jag har haft vänner och fått uppleva roliga saker, säger hon.

Under de senaste åren har intresset för Scouterna ökat. Men på grund av corona har föreningarna drabbats hårt ekonomiskt. Genom att ge ett bidrag är du med och ser till att Scouterna får fortsätta sitt viktiga arbete!  

Om Scouterna

  • I Sverige finns drygt 75 000 scouter och cirka 1 000 scoutkårer.
  • Scouterna ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans, växa som människor och göra världen bättre.
  • Scouterna har 90-konto, och arbetet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll och Giva Sverige.

Nästa artikel