Masrote hölls inlåst – så kan du ge utsatta barn möjlighet att gå i skolan

Publicerat: 2021-5-11

Isolering, misshandel, utsatthet och diskriminering. Funktionsnedsatta barn i utvecklingsländer kan leva i extrem utsatthet. Ofta får de sämre vård, utbildning, hålls undangömda och blir helt beroende av sina närmsta.

– Förr skämdes jag för min dotters skull, nu är jag både lycklig och stolt över henne, säger en mamma vars dotter fått tillgång till utbildning tack vare Läkarmissionen.

En miljard människor i världen lever med funktionsnedsättning – majoriteten i utvecklingsländer, där diskrimineringen är extra påtaglig.

För att ge alla barn samma möjligheter har Läkarmissionen startat ett center som ger funktionsnedsatta barn möjlighet att gå i skolan.

Femtonåriga Masrote är ett av alla barn som äntligen fått börja skolan.

– Förr höll jag henne inlåst hemma annars slog de andra barnen henne, berättar mamma Bokenesh.

Nu har hon varit på centret i fem år och är glad över att få gå i skolan. För två år sedan fick hon börja i den ”vanliga” skolan, och nu har hon precis börjat årskurs tre.

– Förr skämdes jag för min dotters skull, nu är jag både lycklig och stolt över henne.

Tack vare Läkarmissionen har många barn i den etiopiska staden Hawassa fått börja skolan och man har slagit hål på grannars fördomar om funktionsnedsättning.

Nu har 15 av stadens grundskolor tagit emot elever med olika typer av funktionsnedsättning. De som behöver extra stöd får fortsätta sin skolgång på ett av stadens två center där man får en mer individanpassad skolgång och terapi.

Framgången i Hawassa har gjort att Läkarmissionen kommer starta upp samma typ av satsning i andra städer i Etiopien.

Vill du vara med och ge alla barn samma möjligheter? Bli månadsgivare hos Läkarmissionen redan idag!

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel