Giseles barn dog: Därför är en säker förlossning livsavgörande

Publicerat: 2021-27-4

Var elfte sekund – så ofta dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn någonstans i världen. Gisele är en av alla mammor som förlorat sitt barn vid förlossningen. Nu kan du vara med och rädda liv – genom att bli månadsgivare hos Läkarmissionen.

– Mitt första barn dog under förlossningen. Mina tre yngsta barn är födda här på Panzi och det har räddat både mitt och barnens liv, säger Gisele, som födde dottern Esther genom kejsarsnitt.

Tack vare Panzisjukhuset i DR Kongo – som Läkarmissionen var med och byggde för drygt 20 år sedan – har Gisele istället fått en trygg förlossning.

En säker förlossning är livsavgörande. Trots det är det ett stort antal kvinnor runtom i världen som inte har möjlighet att föda under trygga förhållanden – något som vi i Sverige många gånger tar för givet.

På Panzisjukhuset erbjuds vård för de allra fattigaste och mest utsatta. Här kan man få både kejsarsnitt vid behov och bra vård till för tidigt födda barn. DR Kongo är nämligen bland de värst drabbade länderna i världen när det kommer till spädbarnsdödlighet

Genom att bli månadsgivare hos Läkarmissionen kan du vara med och göra skillnad. Som månadsgivare bidrar du bland annat till att fler kvinnor får möjlighet att genomföra sin förlossning på Panzisjukhuset.

Bara under 2017 (den senaste globala statistiken som finns tillgänglig) uppskattades att drygt 295 000 kvinnor dog under sin graviditet eller förlossning, och som det ser ut just nu dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn var elfte sekund någonstans i världen.

De allra flesta av kvinnorna lever i låginkomstländer och många gånger dör de på grund av brist på basala saker som rent vatten, näring, god hygien, vaccinering och grundläggande sjukvård – saker som går att förebygga.

Vill du också vara med och bidra till att fler kvinnor får möjlighet att föda i en säker miljö? Bli månadsgivare redan idag!

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel