Fem skäl till att ge bort en säker förlossning i morsdagspresent

Publicerat: 2021-27-4

Att få föda sitt barn i en säker miljö kan kännas som en självklarhet, men för många kvinnor är det långt ifrån verkligheten. Genom att ge en gåva på 180 kronor till Läkarmissionen kan du ge en säker förlossning i morsdagspresent. Här är fem skäl till varför just ditt bidrag behövs.

  1. Var elfte sekund dör en mamma eller ett nyfött barn

Som det ser ut just nu dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn var elfte sekund någonstans i världen. Många gånger är orsaken brist på basala saker som rent vatten, näring, god hygien, vaccinering och grundläggande sjukvård – saker som går att förebygga.

2. DR Kongo har högst spädbarnsdödlighet i världen

Allra högst är spädbarnsdödligheten i DR Kongo. Tack vare Panzisjukhuset – som Läkarmissionen var med och byggde för drygt 20 år sedan – kan fler mödrar få möjlighet att föda i en säker miljö, vilket i sin tur minimerar risken för att bebisen dör i samband med förlossningen. En gåva på 180 kronor till Läkarmissionen kan alltså rädda liv.

3. Moderns hälsa är ofta livsavgörande

Moderns hälsa är många gånger även avgörande för hur bebisen kommer att må. Dålig hälsa eller näringsbrist kan i värsta fall resultera i att bebisen dör. Det finns även risk för att modern själv drabbas av svåra komplikationer vid förlossningen. Det är därför extra viktigt att kunna föda på en trygg och säker plats, med utbildad och kunnig personal, som på Panzisjukhuset.

4. Det råder brist på förlossningspersonal

I låginkomstländerna råder stor brist på förlossningspersonal. Detta resulterar i att fler än hälften av alla kvinnor tvingas föda utan assistans från utbildad sjukvårdspersonal – något som många gånger kan få förödande konsekvenser.

5. En morsdagspresent som räddar liv

Blommor och choklad är en fin gest, men att skänka pengar till Läkarmissionen är en gåva som räddar liv. Ge bort en morsdagspresent som inte enbart betyder något för din egen mamma, utan även en mamma i nöd.

Swisha 180 kronor till 90 00 217 eller klicka på länken nedan för att komma till Läkarmissionens gåvoshop – där kan man köpa ett gåvobevis.

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel