Artisten Lina Hedlund: ”Jag hade aldrig överlevt om jag bott här”

Publicerat: 2021-27-4

Var elfte sekund dör en mamma eller ett nyfött barn. De allra flesta liv hade gått att rädda om bara rätt resurser funnits. För artisten Lina Hedlund blev det tydligt hur rätt förlossningsvård kan vara skillnad mellan liv och död.

– Jag hade aldrig överlevt om jag bott här, berättar Lina när hon besöker Tanzania tillsammans med Läkarmissionen.

Varje år dör hundratusentals fattiga kvinnor i samband med graviditet eller förlossning. Många gånger är anledningen brist på basala saker som rent vatten, näring, god hygien, vaccinering och grundläggande sjukvård.

Läkarmissionen jobbar för att ge de mest utsatta vård och möjlighet till en säker förlossning.

När Lina Hedlund besökte Tanzania – ett land där 50 procent av alla förlossningar med komplikationer slutar med död – konstaterade hon att hon inte skulle överlevt komplikationerna från hennes missfall om hon bott där.

– Det bara rann blod ur mig och jag tänkte ”nu dör jag”. Jag fick åka ambulans till sjukhuset i Malmö där de öppnade mig, säger hon.

De fick ge Lina åtta liter blod innan de fick stopp på blödningen och tack vare den svenska sjukvården överlevde hon. Men alla har inte samma tur.

Läkarmissionen finns på plats runt om i världen för att ge de mest utsatta kostnadsfri vård. Panzisjukhuset i DR Kongo är ett av alla Läkarmissionens projekt.

Sjukhuset drivs av nobelpristagaren Denis Mukwege och här får fattiga kvinnor möjlighet att föda i en trygg och säker miljö.

Nu kan du vara med och göra skillnad genom att bli månadsgivare. För bara 90 kronor i månaden är du med och bidrar till att fler kvinnor får tillgång till den vård som är så livsviktig i samband med sin födsel.

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel