Mado 4 år var döende – nobelpristagarens sjukhus gav henne livet tillbaka

Publicerat: 2021-3-3

Hon var 4 år och vägde 10 kilo när barnläkaren konstaterade att hon inte hade lång tid kvar. Mado hade fått en svår infektion i benet, var akut undernärd – nästan livlös, när hon träffade läkaren. I DR Kongo lider fem miljoner barn av akut undernäring och många dör innan de hinner fylla fem. Men tack vare Läkarmissionen och Panzisjukhuset blev Mado inte en av dem.

I DR Kongo lever miljontals människor i fattigdom. En femtedel av landets befolkning lider av matbrist. Och allra värst drabbade är just barnen.

Det som började med ett sår i fyraåriga Mados ben blev snart en allvarlig infektion. Lägg där till akut undernäring och du har en situation som snabbt blir livsfarlig.

Mado bor i ett extremt fattigt område i östra Kongo. När hon kom till sjukhuset i sin by var hon nästintill livlös. Läkarna trodde att det var försent. Men tack vare Läkarmissionen kunde hon flygas vidare till Panzisjukhuset och få specialistvård.

I DR Kongo är det få som har råd med sjukvård. Barn är undernärda och mödradödligheten är bland den högsta i världen. Panzisjukhuset är en fristad och hjälper de som annars inte skulle få hjälp.

Mado, som var nästintill livlös, när hon anlände till Panzisjukhuset, har återhämtat sig. Efter tre veckors behandling har hon gått upp två kilo, benet läker och hon har fått ett leende på läpparna. Hon har gått från att vara svårt undernärd och skadad till en livsglad liten flicka.

Panzisjukhuset är grundat av nobelpristagen Denis Mukwege och erbjuder kostnadsfri specialistvård till de allra fattigaste. För många är Panzisjukhuset skillnaden mellan liv och död. Extra fokus har lagts på undernärda barn, förlossning och sexuellt våld.

Tack vare bidrag från Läkarmissionens givare kan Denis Mukwege och hans kollegor varje år hjälpa tusentals utsatta kvinnor och barn.

År 2018 tilldelades dr Mukwege Nobels fredspris för sitt arbete mot det sexuella våldet i DR Kongo.

– Det här är ett pris lika mycket till alla kvinnor här i Kongo som genomlidit stora svårigheter och blivit utsatta för sexuellt våld, sade han i sitt spontana tacktal strax efteråt.

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel