Flickorna lovas utbildning – luras in i barnarbete

Publicerat: 2021-12-1

Masalech är 9 år gammal. Hennes föräldrar skickade henne till Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att gå i skolan, men istället lurades hon in i barnarbete. Nu tvingas hon varje dag gå över en mil med kvistar och grenar på ryggen som kan väga upp till 60 kg.

Varje morgon kl 5 går nioåriga Masalech över en mil, uppför Entotoberget i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Tillsammans med andra flickor samlar hon ihop kvistar och grenar som binds ihop i stora buntar som de sedan ska bära hem igen. En bunt kan väga så mycket som 40–60 kilo.

Masalech kommer från en mycket fattig familj. En dag besökte en man deras by och övertalade hennes föräldrar att skicka henne till Addis Abeba där hon skulle få gå i skolan och tjäna lite extra pengar. Men sedan hon kom till huvudstaden har hon inte haft någon kontakt med familjen, istället har hon tvingats till barnarbete.

Barnen som blir lurade till Addis Abeba bor hos sina ”arbetsgivare”, och inte ens när de kommer hem efter en lång och tuff arbetsdag får de ledigt. Då tvingas de ta hand om hushållet och familjens egna barn. Någon skola ser de sällan till.

Förutom att flickorna förlorar sin barndom, skolgång och får det svårare att ta sig ur fattigdom, blir deras kroppar så slitna av det tunga arbetet att de i framtiden kan ha svårt att klara av en vanlig graviditet.

Läkarmissionen har under flera års tid hjälpt flickor ur dessa slavliknande förhållanden. Tillsammans med deras partner Bright Star ser de till att flickorna till att börja med får gå i skolan några timmar om dagen. Att befria flickorna helt kan ta lång tid.

När de är helt fria får de välja om de vill åka hem till sina familjer eller fortsätta med skolan. De erbjuds dessutom en yrkesutbildning för att kunna ta sig ut i arbetslivet och försörja sig själva.

Tack vare Läkarmissionens givare har Masalech nu fått en chans till utbildning och ett förändrat liv. I skolan får hon dessutom lagad mat varje dag samt tillgång till sjukvård.

– Jag älskar skolan och vill bli lärare när jag blir stor, säger Masalech.

Vill du hjälpa flickor som Masalech? Utbildning är vägen ur fattigdom och för så lite som 100 kr i månaden kan du förse ett barn med utbildning, skoluniform, mat och sjukvård. Bli månadsgivare och gör skillnad redan idag!

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel