LISTA: Därför behövs fler månadsgivare – omgående

Publicerat: 2020-18-12

Varje dag dör 14 000 barn under fem år. Nästan alla skulle överleva med rätt vård. Sjukdomar, svält, krig och katastrofer är bara några av anledningarna till att Läkarmissionen nu behöver fler månadsgivare. Här har vi listat 7 orsaker till varför fler månadsgivare behövs. Läget är akut och du kan rädda liv!

1. 14 000 barn under 5 år dör – varje dag.

De flesta barnen dör av undernäring, brist på rent vatten eller sjukdomar som går att förebygga idag, som lunginflammation, diarré eller malaria.

2. 3,9 miljoner flickor könsstympas varje år

Verktyget kan vara en smutsig kniv, ett gammalt rakblad eller en glasskärva. Ingreppet sker helt utan bedövning och kan i värsta fall leda till döden. 

3. Var elfte sekund dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn

94 procent av mödradödligheten sker i låg- och medelinkomstländer. Genom att bli månadsgivare hos Läkarmissionen gör du det möjligt för de allra fattigaste att få en säker förlossning.

4. 2,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten

Av dessa tvingas nästan 160 miljoner hämta orent dricksvatten från exempelvis sjöar, floder och dammar vilket kan få förödande konsekvenser för hälsan.

5. Idag är det 258 miljoner barn som inte får gå i skolan

Trots att utbildning är en mänsklig rättighet får långt ifrån alla barn gå i skolan. Utbildning är vägen ur fattigdom!

6. Närmare 33 000 barnäktenskap ingås varje dag

När en flicka gifts bort tvingas hon ofta sluta skolan för att ta hand om hushållet. Dessutom blir hon ofta gravid och tvingas föda barn innan kroppen är redo för det.

7. 152 miljoner barnarbetare

Många barn runt om i världen förlorar rätten till sin barndom när de tvingas in i barnarbete.

Läkarmissionen arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor. Genom att bland annat erbjuda sjukvård för de allra fattigaste, stoppa könsstympning och barnäktenskap, ge fler barn utbildning och akuta humanitära insatser fick över 300 000 barn och vuxna förra året hjälp av Läkarmissionens givare.

Men tillsammans kan vi hjälpa ännu fler! Genom att bli månadsgivare är du med och förändrar framtiden för de mest utsatta människorna. Din gåva kan rädda liv!

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel