Livsviktiga stödet: Så kan du hjälpa undernärda barn – för bara 90 kr

Publicerat: 2020-10-12

90 kr. Så lite kostar det att rädda livet på ett akut undernärt barn. I DR Kongo dör 12 av 100 barn innan de fyllt fem. I krig, katastrofer eller när familjer tvingas fly för sina liv hamnar de ofta i extrem fattigdom, där mat för dagen inte är en självklarhet. Bli månadsgivare och var med och rädda liv!

För ett litet barn kan undernäring snabbt leda till döden. Varje dag dör över 7000 barn i akut matbrist – en siffra som borde ligga på 0. För mammor kan bristen på mat dessutom göra att de har svårt att amma. Och att hitta ersättning i ett land i kris eller på flykt kan vara omöjligt.

Men att rädda ett barn från svält är enkelt – om pengar finns. Det kostar inte mer än 90 kr att rädda ett barn som drabbats av akut undernäring. En summa som de flesta av oss har råd att avvara varje månad.

För de här 90 kronorna får barnet en full behandling på Panzisjukhuset i DR Kongo. Behandlingen består av en slags näringsrik välling, som ges till de små patienterna sex gånger om dagen. I genomsnitt behöver barnen stanna på sjukhuset i 15 dagar innan de är friska igen.

Panzisjukhuset grundades av doktor Denis Mukwege som 2018 vann Nobels fredspris. Förutom att rädda barn som drabbats av undernäring hjälper sjukhuset även kvinnor och barn som blivit våldtagna, bedriver förlossning och utför vanlig läkarvård.

Läkarmissionen har i snart 20 år varit den största bidragsgivaren till detta unika sjukhus som är otroligt viktigt och varje dag räddar liv i DR Kongo. Tack vare Läkarmissionen kan även de fattigaste få vård.

Men långt ifrån alla får den vård de behöver. Genom att bli månadsgivare är du med och möjliggör att de allra fattigaste och mest utsatta kan få hjälp. Din gåva kan rädda liv!

Om Läkarmissionen

• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.

• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.

• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.

Nästa artikel