Guide för nybörjare: Peer-to-peer-investeringar – så fungerar det

Publicerat: 2022-8-2

Allt fler intresserar sig för så kallade peer-to-peer-investeringar. Men vad innebär det egentligen och hur går man tillväga för att själv börja investera? Här är en guide för nybörjare.

Har du stött på uttrycket ”peer-to-peer” någon gång? Vi misstänkte det. 

Peer-to-peer, även känt som person-till-person eller bara P2P, är en investeringsform som har vuxit enormt i popularitet de senaste åren. Branschen startade 2005 i Storbritannien och på den svenska marknaden är en av de största plattformarna för peer-to-peer-investeringar SaveLend.

Men hur fungerar egentligen peer-to-peer? Lugn, vi ska förklara.

Kortfattat går peer-to-peer ut på att du som privatperson finansierar krediter till andra privatpersoner och företag. Du får sedan avkastning i form av ränta på krediterna.

Fortfarande snurrigt? Så här fungerar det på plattformen SaveLend, steg för steg: 

Ett företag eller en privatperson är i behov av finansiering, exempelvis för att köpa en bil eller renovera ett lägenhetskomplex. Låntagaren hör då av sig till en av SaveLend granskad och godkänd kreditförmedlare, som sedan går igenom låneansökan från låntagaren. 

Om låneansökan möter kreditförmedlarens krav betalas lånet ut samtidigt som en investering publiceras hos SaveLend. Du som investerat i krediten får sedan avkastning i form av amortering och ränta som låntagaren återbetalar – och det är så du tjänar dina pengar!

Förutom att vara en viktig pusselbit i att hjälpa människor i behov kan alltså peer-to-peer även vara ett utmärkt tillvägagångssätt för att få sina besparingar att växa. 

Tittar man på SaveLends avkastningskurva har de under de senaste 12 månaderna i genomsnitt levererat 8,19 % avkastning på investerat kapital till sina investerare. Man bör samtidigt ha i åtanke att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, men i jämförelse med andra populära sparformer som fond- eller aktiesparande är peer-to-peer ofta betydligt stabilare.

Verkar det som att peer-to-peer kan vara något för dig? Klicka här för att komma till SaveLend. Att komma i gång tar inte mer än fem minuter och du väljer själv om du vill använda deras standardinställningar, eller skräddarsy din egen investeringsstrategi.

Lycka till med dina investeringar!

Det här är SaveLend

SaveLend erbjuder privatpersoner och företag möjligheten att investera i P2P-lån. Du väljer själv vilka kredittyper du vill investera i, vilken löptid du är intresserad av, samt hur mycket du vill investera.

Investera tryggare
Bredda din portfölj och sprid dina risker genom att investera i flertalet olika kredittyper.
Investera enklare
Starta ett automatiserat månadssparande eller sätt in ett engångsbelopp.
Investera bättre
SaveLends målavkastning är 7-9 %, ett mål som de varje år nått eller överträffat sedan plattformen lanserades 2014.

För vanliga frågor och svar, klicka här.

Nästa artikel