Spansk druva som ger kvalitetsviner – det här är verdejo

I Spanien är verdejo en omtalad druva som används i många av de bästa kvalitetsvinerna, men än har den inte fått den uppmärksamhet den förtjänar av de svenska vinkonsumenterna. Verdejo beskrivs som en korsning mellan sauvignon blanc och pinot grigio. Ett vin som får fram druvans unika karaktär är Ostras Pedrín som finns att få tag på i alla Systembolagsbutiker.

Druvan verdejo odlas främst i Rueda i Castilla y León – en vinregion i norra Spanien med ett komplext klimat som passar just verdejo. Vingårdarna ligger på höga platåer eftersom vinrankorna trivs bäst där hettan inte är så påtaglig. Samtidigt ger närhet till den portugisiska floden Duero och dess bifloder odlingarna goda förutsättningar att producera druvor av fin kvalitet. Skörden sker sedan nattetid då druvan ska vara som bäst. Verdejo sägs ha sitt ursprung i norra Afrika och togs till Rueda av folkslaget morerna, där den sägs ha odlats i hundratals år innan man först på 80-talet började fokusera på torra vita viner. Tidigare användes verdejo framförallt för att framställa oxiderande viner som kunde liknas vid sherry. 

Ostras Pedrín – ett piggt och fräscht vin
Idag är verdejo känd för att ge viner med lätt fyllighet, fin struktur och syra vilket stämmer väl in på Ostras Pedrín. Drycken är torr, frisk och fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, banan, citrus och örter.

Ett hållbart vin – från druva till färdig produkt
Ostras Pedrín produceras i närheten av den spanska staden Valencia, hos tillverkaren Vicente Gandia som har ägnat sig åt vintillverkning sedan 1885. Genom åren har vineriet fått flera utmärkelser och dessutom varit med på listan över de 50 bästa vinproducenterna i världen. Idag är det den fjärde generationen av familjen Gandía som driver produktionen och ett ledord som än idag genomsyrar tillverkningen är hållbarhet. Vicente Gandia har ett flertal certifieringar för hållbar produktion och Ostras Pedrín är ett vin som tillverkas med omsorg om både miljö och människor. 

Hos Systembolaget är vinet inte bara märkt som ekologiskt utan även som “Hållbart val” vilket innebär att det uppfyller deras tre kriterier för hållbarhet. Odlingen av druvorna är miljöcertifierad och produktionen likaså. Som ett andra kriterium har arbetsvillkor i både odling och produktion blivit godkända av Systembolaget. Dessutom har vinets boxförpackning ett lägre klimatavtryck än en traditionell glasflaska.

Blev du nyfiken på att testa Ostras Pedrín så kan du klicka här för att läsa mer om det på Systembolagets hemsida. En box kostar 259 kronor och finns tillgänglig på alla Systembolag.

Nästa artikel