En smak av Spanien med Ostras Pedrín – prisvärt vin perfekt till matlagningen

*Bild från Boxtoppen.se

Vill du laga mat som en kock? Hemligheten bakom smaksensationer du upplever på restauranger är ofta att de tillsatt vin under tillagningsprocessen. Vin är en fantastisk smaksättare som adderar en extra dimension till maten och förhöjer måltidsupplevelsen. I en upplaga av Boxtoppens mat- och vinmagasin lyfts några viner som är både mångsidiga och prisvärda. Vad sägs om att koka saffransdoftande musslor i det spanska kvalitetsvinet Ostras Pedrín? Vinet finns på både box och flaska.

Man brukar säga att torrt och syrligt vitt vin ger maten en frisk fläkt. Därför är Ostras Pedrín Organic Verdejo den perfekta komponenten att använda i matlagningen för att uppnå fräschör och smakrikedom. I Boxtoppens magasin ges vinet 4,5 av 5 poäng och nämns som ett charmant, ungt och personligt vin som minst sagt visar upp Spaniens druvmångfald. 

Vin i mat bidrar med syrlighet, ger en extra smakdimension och fungerar dessutom som en brygga till vinet man dricker. För att det ska klinga rätt är det viktigt att vinet i glaset och vinet i maten samspelar. Det som är praktiskt med Ostras Pedrín är att det gör sig bra i båda sammanhang och att du kan köpa allround-vinet för 99 kronor på Systembolaget.

Med sin torra, friska och syrliga karaktär tillför vinet ett djup när det tillsätts i eller kombineras med syrliga rätter med viss hetta eller feta rätter med sälta. Du kan använda ett vin som Ostras Pedrín i de flesta såser, soppor, grytor eller i risotto. Mångsidigheten gör det till det perfekta husvinet att förvara hemma i hyllan. En flaska för 99 kronor är minst sagt prisvärd då du kan ta till vara på hela innehållet, genom att exempelvis frysa in vinslattar. Det är perfekt att plocka fram när du vill tillsätta vin till din matlagning.

I Boxtoppens magasin föreslår de att koka saffranskryddade musslor i Ostras Pedrín och till det även servera samma vin i glaset. Drycken gifter sig fint med saffran, den rökiga paprikan och den syrliga tomaten, man får nästan en medelhavskänsla – hemma i Sverige. “Tillsammans blir det både läskande och balanserande”, skriver de i magasinet. 

Ostras Pedrín Organic Verdejo är också väl passande att använda i rätter som risotto med citron och sparris eller något så klassiskt som en hummersoppa. För att modernisera den klassiska soppan kan du ge den en liten touch av chili. Då sätts Ostras Pedrín i sitt rätta element. 

Vinet måste dock användas rätt, det måste låta reduceras ordentligt så att de fina smakerna lyfts och alkoholen avdunstar. På så sätt så kvarstår de eleganta smakerna i maten. Häller du i vinet för sent riskerar det att smaka mest alkohol och göra mer skada än nytta. 

Verdejo-druvan får mycket beröm av Boxtoppen. De beskriver Ostras Pedrín som ett smakrikt vin där druvans unika karaktär är tydligt framträdande. Det friska och fräscha inslaget av melon, citron och lime ger en stark association till sommaren. “I gommen får vi ett smakrikt vin i citrusstramt torr och aptitretande stil med pigg syra, gröna stenfrukter, melon och örtiga anslag”, avslutar de. 

Boxen kostar 259 kronor och finns att få tag på i alla Systembolagsbutiker. Vinet finns numera även på flaska. Nyheten kostar 99 kronor och ingår i Systembolagets beställningssortiment.

Nästa artikel