GUIDE: Så serverar du ett friskt, fruktigt och torrt vitt vin

Visste du att det finns några små knep du kan ta till för att få ditt vita vin att smaka som det är tänkt? Både temperatur, val av glas och tilltugg kan påverka din upplevelse. Ett lätt och friskt vitt vin som Ostras Pedrín Organic Verdejo ska helst serveras i ett vinglas med liten kupa och vara runt åtta grader. Nu finns vinet på både box och flaska. Boxen ingår i Systembolagets fasta sortiment vilket betyder att du hittar det i alla butiker. Flaskan är beställningsvara och kan hämtas på ditt närmaste Systembolag.

1. Vinets temperatur spelar stor roll
Kanske undrar du varför det är viktigt att servera vin vid rätt temperatur? Det enkla svaret är att det ger vinet korrekt balans. Det handlar om att uppnå en harmoni mellan syra, också kallat friskhet, doft och smak. Ett enkelt vitt vin, som Ostras Pedrín, serveras gärna runt åtta grader – då förhöjs vinets friskhet. 

En tumregel är att ställa in vinet i kylen minst två timmar innan det ska serveras, då hinner det bli lagom kallt. 

2. Liten vinkupa bevarar temperaturen
Man kan tro att vitt vin serveras i mindre glas för att det ska skilja sig från det röda och vara mer estetiskt tilltalande. Men så är inte fallet, det har faktiskt en betydelsefull funktion. 

Eftersom vita viner sällan behöver luftas kan kupan vara mindre rund och relativt liten. Något som däremot spelar större roll är stjälken på vinglaset. Den ska du tryggt kunna hålla i för att inte behöva hålla runt kupan – på så vis undviker du att vinet värms upp. I den mindre kupan ryms det också mindre vilket gör att vinet stannar kortare tid i glaset och håller sig kallt ända till sista sippen.

Kupans storlek avgörs av hur kraftigt vinet är. Ju lättare, friskare och fruktigare karaktär desto mindre diameter kan glasets kupa ha. 

3. Upptäck härliga och spännande kombinationer
Det är sedan gammalt att vitt vin gör sig bra ihop med fisk och skaldjur och under vår- och sommartid kan det vara extra trevligt att servera fräscha och syrliga rätter. En sommarsallad med lax, säsongens primörer och en syrlig dressing är ett säkert kort till Ostras Pedrín om du vill hålla dig till klassiska smaker. 

Ostras Pedrín kommer också verkligen till sin rätt när det möter friskhet och hetta i maträtter. Här har du chansen att bjuda på något mer nytänkande, såsom vietnamesiska vårrullar med räkor, lime och koriander eller den omtalade rätten fish taco med en syrlig kålsallad och kryddig majo.

4. Miljö och umgänge påverkar upplevelsen
Detaljer i all ära, men något som verkligen kan förgylla upplevelsen av vinet är en härlig miljö och trevligt sällskap. Så stressa inte upp dig för mycket över småsaker utan satsa på god stämning istället. Ostras Pedrín är mångsidigt och passar därför perfekt som picknick- och sällskapsvin till enklare snacks eller plockmat – med andra ord ett utmärkt val till vårens och sommarens tillställningar.

Du kan leta upp Ostras Pedrin på box i din närmsta Systembolagsbutik eller beställa hem flaskan här!

Nästa artikel