Så kombinerar du bäst ditt vita vin till maten

Ett torrt vitt vin som passar bra till det mesta – det är Ostras Pedrín. Den havsblå boxen som pryds av en fisk för passande nog tankarna till Medelhavet. Du kombinerar det bäst till fisk och skaldjur, men faktum är att det är ett lättdrucket vin som även passar utmärkt att dricka för sig själv. Det är perfekt att sippa på till lite snacks i soffan och fungerar bra som ett mingelvin.

I Spanien har man odlat vin i tusentals år. Även om landet inte är det största sett till export av vin, så har de faktiskt en av världens största odlingsarealer. Erfarenhet och kunskap som ärvts i generationer har gjort att man fått fram vin av riktigt bra kvalitet.

Vitt vin är kanske inte det första man tänker på när man pratar om Spanien som vinland utan tankarna går nog snarare till rött vin eller cava. Men Ostras Pedrín har alla förutsättningar för att bli det nya vita husvinet. Det passar lika bra till finmiddagen med grillad fisk, som att avnjuta i sin enkelhet.

Kanske väljer du oftast vin utifrån maten, men varför inte göra tvärtom? Om du vill laga något som passar till Ostras Pedrín så är klassiska fisk- och skaldjursrätter så klart passande middagsval. Vad sägs om en fisk- och skaldjursgryta med saffran, torsk och räkor med citronsås eller aioli? Det friska och fruktiga vita vinet balanserar upp de feta och salta smakerna på ett utomordentligt sätt.

En annan fin smakkombination är att kombinera vinet med rätter som har inslag av syra. Exempelvis den omtalade och moderna rätten “fish tacos” – frasigt panerad torsk serverad i mjuka tortillabröd med krispig kålsallad, het majo och en fruktig salsa på mango, lime och avokado. När Ostras Pedrín möter hettan och syran i frukterna kommer vinet till sin rätt.

Även asiatiska, och specifikt vietnamesiska, rätter med lime gör sig bra ihop med vinet. Det viktigaste är att den höga syran i drycken får sin motsvarighet i maten.

Eftersom Ostras Pedrín är mycket lättdrucket är det också ett trevligt sällskapsvin och passar bra att drickas i sin enkelhet, eller varför inte vid nästa mingel? Förhöj upplevelsen ytterligare genom att servera det vita vinet iskallt – då når det sin fulla potential.

Systembolagets hemsida kan du läsa mer om Ostras Pedrín.

Nästa artikel