Reseinspiration: Avkopplande sparesor i Polen

Publicerat: 2020-22-10

Det är ingen hemlighet att man får mycket för pengarna när man turistar i Polen. Sparesor är inget undantag. Koppla av från vardagens stress och dröm dig bort till Polens lyxiga spa- och hälsoanläggningar – här listar vi några av de mest populära i landet.

Mer inspiration till nästa sparesa: Klicka här för att läsa mer om härliga och avkopplande hälsoretreats i Polen.

Att åka på sparesor utomlands har blivit allt mer populärt de senaste åren. I Polen finns spa- och wellness-upplevelser för alla smaker och landet ligger bara en kort flygresa från Sverige.

Efter ett minst sagt annorlunda år 2020, ser nog många fram emot när man kan börja upptäcka världen igen. Då kan det vara välförtjänt att boka in en avkopplande resa i hälsans tecken – därför har vi sammanställt en lista över några av Polens härligaste spaupplevelser.

Spa i historiska Chlewiska

Den största sevärdheten i staden Chlewiska i östra Polen är det gamla Dunin-slottet, som har byggts om till ett imponerande palats med en äventyrlig spa- och hälsoanläggning. Som gäst har man dessutom tillgång till de gamla kvarnhusen, slottsparken och byn. Vad sägs om boende i det gamla stallet eller ett besök i någon av byns många olika bastur? På anläggningen finns även en ridklubb för den som vill testa på att turista från hästryggen.

Spahotellen som har allt

Förutom traditionella bad- och spabehandlingar erbjuder många av lyx- och spahotellen i Polen upplevelser utöver det vanliga. Till exempel erbjuder Jelenia Strung Spa Resort, nära staden Kowary, radonbad långt inne i tunnlarna i en nedlagd urangruva. Vid Villa Park i Ciechocinek kan man hämta nya krafter i en kryokammare. Och i Wierchomla Ski & Spa Resort kan man åka ut på en solig äng – direkt från utförsbacken!

Dagspa i stadsmiljö

I många polska städer finns härliga dagspaanläggningar, som oaser av hälsa mitt i de livliga städerna. Här kan man ta en paus från sightseeingen och njuta av en fantastisk massage eller manikyrbehandling. På Regeneration Spa, strax utanför Poznan, finns behandling för gravida kvinnor och unga mödrar. Barnen tas om hand av professionella barnvakter.

Avkopplande öl-spa

Har du någonsin badat i öl? På Stary Browar Hotel i Koscierzyna kan man prova på denna ovanliga form av spabehandling. Att simma i öl ska ha en avslappnande effekt och är ett perfekt slut på en lång dag med sightseeing och aktiviteter. Hotellet har också ett eget bryggeri, där man självklart kan beställa öl medan man sitter i ölbadet.

Hälsokällor

I Polen finns över fyrtio kurorter. Två av de viktigaste är Busko-Zdrój och Solec-Zdrój, med hälsokällor rika på svavel, mineraler, bromid och jod och som används för behandling av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, sjukdomar i rygg och leder och nervsjukdomar. Kurorterna är underbara komplex med både hälsokällor, kurbehandlingar, wellnessområde, bastu och bubbelpool.

Saltgruvan i Wieliczka

Saltgruvan i Wieliczka är en av världens äldsta saltgruvor i drift, och minst sagt en unik plats i världen. Gruvan består av originella gångar, saltsjöar och kamrar, och som turist kan man ta sig mer än 130 meter under jorden. De naturliga saltgruvornas inverkan på hälsan är stor, med tanke på att salt innehåller livsnödvändiga ämnen som jod, kalcium och natrium. I saltgruvan i Wieliczka finns därför en underjordisk rehabiliteringsklinik dit patienter med astma, allergier och sjukdomar i andningsvägarna och i huden kan botas.

Mer inspiration till nästa sparesa: Klicka här för att läsa mer om härliga och avkopplande hälsoretreats i Polen.

Nästa artikel