Upplev Polens gyllene kust

Publicerat: 2022-3-6

Polens 510 km långa kustlinje erbjuder många vackra platser för en avkopplande och rogivande semester. Långa stränder och spektakulär natur omger de många platserna. Om du vill kombinera strandsemester med vistelse i en vacker stad, eller kanske en spa-helg, då är Polen rätt plats att åka till.

Den gyllene kustlinjen
Polens kustlinje ligger i norra delen av landet och sträcker sig från Świnoujście vid den tyska gränsen till Gdanskbukten. Genom åren har stormar sköljt upp gyllene bärnstensbitar på stränderna, något som har skapat fantastiska gyllene stränder som nu är populära bland turister som kommer hit för att sola och bada i havet. Om du vill kan du också ta en promenad på stränderna och samla ihop vackra bärnstensbitar. Tallskogar, sanddyner, sjöar och parker omger de charmiga kuststäderna som erbjuder flera kulturella evenemang, så som Open´er-festivalen, god mat på restauranger och marknader, trendiga barer och exklusiva hotell med utsikt över Östersjön. Här är priserna rimliga och möjligheterna många, något som gör att du bör överväga Polen som sommarens semesterresmål.

Trestaden – Den stora trilogin
De tre städerna Gdansk, Gdynia och Sopot, som utgör Trestaden, är perfekta semesterresmål i sommar. Städerna har det bästa av två världar och erbjuder såväl energiskt stadsliv som avkopplande dagar på stranden.

Gdańsk – En stad rik på historia
Gdańsk, en av Polens äldsta städer med en flera tusen år lång historia, ligger mitt på kustlinjen. Staden är känd för sitt Gamla stan, den största gotiska kyrkan byggd av tegel i Europa (basilikan av den heliga jungfru Marias himmelsfärd), och anses vara en av de mest intressanta i Europa. Vid bryggorna kan du ta en båt och njuta av sightseeing längs kusten, med fantastisk utsikt över stränderna och arkitekturen. Torn, kyrkor och monument utgör denna historiska stad, och den mest kända symbolen för Gdańsk är antagligen Gdańsk-kranen – som representerar stadens stora handelsplats.

Läs mer om Gdańsk här – en av Polens äldsta städer.

På St. Dominics marknad kan du få mat från hela världen, såsom kinesiska dumplings, spanska tapas, hamburgare, bratwurst och mycket mer. Du kan också njuta av traditionell polsk mat – värt att prova om du inte har gjort det ännu!

Om du reser med barn är Maritime kulturcenter ett bra ställe att besöka. Här finns över 60 interaktiva montrar där barnen får lära sig om fartygskonstruktion och navigering, hamnarbete, räddningstjänsten och undervattensarkeologi. Du kan också prova på att manövrera fjärrstyrda fartyg i en vattentank och prova på jobbet som lastarbetare i en hamn. En rolig dag för hela familjen utlovas! Du kan också ta dig till ön Sobieszewska (klicka på länken för att läsa mer!), utanför Gdansk, för att njuta av en dag på stranden.

Sopot – Avkopplande panoramautsikt
Sopot, med sin spektakulära brygga som sträcker sig 511,5 meter, ger besökarna en panoramautsikt över havet och kusten. Den rena luften och den salta fukten från havet ger en avkopplande känsla – en plats att där man kan andas och ta en paus från sin hektiska vardag. Många av orterna ligger precis vid stranden, med fantastisk utsikt och ibland privat tillgång till stranden.

Gdynia – den soligaste staden i Polen
Som den yngsta av de tre städerna går Gdynias arkitektur i modern stil, med ursprung från efter andra världskriget. Staden började som en liten fiskeby och har behållit sin närhet till havet. Vid huvudpromenaden kan besökare titta på majestätiska skepp med ursprung från början av 1900-talet. Exempel på dessa är Dar Pomorza – Pommerns gåva och ORP Błyskawica – jagare från andra världskriget.

Om du är intresserad av undervattensliv kan du också besöka det oceanografiska museet och Gdynia-museet och se tusentals marina och landlevande djur från världens alla hörn.

Hel – ett strandparadis
Halvön Hel ligger i utkanten av Trestaden, bara 1,5 timme från Gdansk, och formar Puckbukten, med det öppna Östersjön på andra sidan. Du kan ta dig från en strand till en annan bara genom att gå över och orterna ligger över hela halvön. Om du vill se utsikten över Östersjön, Puckbukten och halvön kan du klättra uppför trappan till den gamla fyren som har stått på plats sedan andra världskriget. Stränderna är värdar för många roliga sommaraktiviteter, och oavsett om du är proffs eller nybörjare kan du prova på vattensporter, som vind- och kitesurfing. Det grunda vattnet är en perfekt plats för nybörjare inom sporten. Här, liksom på andra platser längs Östersjökusten, kan du se de färgglada båtar segla ut vid soluppgången, och senare återvända med med färsk fisk som du kan köpa direkt från båtarna!

Ustka – De mest spektakulära stränderna
De mest spektakulära stränderna i Polen finns i Ustka, med 30 meter höga klippor. Lugna sidogator leder dig till hälso-span och staden kan även stoltsera med täta tallskogar. Det finns en känsla av lugn på denna plats. I spa- och hälsocentren kan du ta ett dopp i vattnet eller varför inte ett terapeutiskt lerbad?

Du kan också besöka Baltiska Konstgalleriet för att kika på modern konst från såväl polska konstnärer som resten av världen. Eller så kan du besöka Mineralogimuseet och se Polens största kristall, samt plocka med dig en souvenir.

Kołobrzeg – en plats för föryngring
Kołobrzeg är huvudstaden för alla polska spaanläggningar och är platsen att besöka om du behöver en lyxig och välförtjänt paus i sommar. Hälsoanläggningarna ligger i den norra delen av staden, och det finns över 20 hotell att välja mellan. De många saltgrottorna i spabaden skapar luft rik på jod, järn och mangan, och att andas in den kan ha en positiv inverkan på din hälsa.

Świnoujście – spa, kultur och orörd natur
Vattnet här är varmare än på andra platser under sommaren, detta eftersom stränderna är naturligt breda, med grunt vatten. Spaanläggningarna har sitt ursprung från den tid då de upptäckte mineralkällor i området, vilket ledde till en mängd spa och hälsocenter för både patienter och turister. Staden är full av liv, med konserter, festivaler, internationell musik och teaterföreställningar i Amfiteatern och vid strandpromenaden. Om du letar efter en mer aktiv semester och vill utforska den orörda naturen är Świnoujście en fantastisk plats för sport och andra aktiviteter, både på land och i vattnet, så som vandring, cykling och kajakpaddling.

Läs mer om Świnoujście här.

Det finns många fantastiska platser att besöka i Polen, och endast ett fåtal nämns i den här artikeln. Om du är nyfiken på vad Polen mer har att erbjuda är det bara att klicka på länken här under.

Besök Polens gyllene kust i sommar – läs mer här!

Nästa artikel