5 anledningar att besöka Polen i sommar

Publicerat: 2022-2-5

Turismen i Polen blomstrar! Här är fem anledningar varför man borde besöka Polen i sommar – oavsett om man är ute efter en stads-, strand- eller äventyrssemester.

Polen ligger bara några få timmar från Sverige – läs mer om semester i Polen här!

Även om mycket har förändrats de senaste två åren, med tanke på pandemin och situationen i Ukraina, är Polen fortfarande ett attraktivt turistland. Faktum är att Polen är lika vackert, attraktivt och tryggt som tidigare! Vi har satt ihop en lista över anledningar varför man borde resa till Polen i sommar.

1. Kulturevenemang i sommar
Polen är ett land med intressant historia och rik kulturell tradition. På flera olika platser i landet brukar kulturella evenemang arrangeras, och efter pandemins slut är många av dem tillbaka efter två års uppehåll. Några av dem är välkända musikfestivaler och konserter (till exempel Chopin’s pianokonsert i Warszawas Royal Łazienki Park och Open’er Festival Gdynia) och unika historiska återskapanden och pjäser (till exempel återskapandet av slaget vid Grunwald, open-air showen Eagle and Cross och Belägringen av Malbork).

I sommar kommer spektakulära ljusshower äga rum i Polen (till exempel ljusfestivalen Light Move Festival i Łódź och Bella Skyway Festival i Toruń). Sist men inte minst anordnas färgstarka marknader som St Dominicus Fair i Gdańsk.

2. Budgetvänligt resmål
Till skillnad från många andra europeiska länder ses Polen som ett budgetvänligt resmål för turister. Polen är alltså det perfekta resmålet för den som är ute efter en minnesvärd semester fullspäckad med upplevelser – till ett billig pris.

Om man vill äta och dricka billigt, och få bra valuta för pengarna, ska man resa till Polen. Landet har en rik och spännande mattradition som har något för alla smaklökar, oavsett om man gillar kött, fisk eller grönsaker. Priserna på mat, både i restauranger och matbutiker, är bland de lägsta i Europa.

Polen ligger bara några få timmar från Sverige – läs mer om semester i Polen här!

3. Nyöppnade turistattraktioner
Det finns flera nyöppnade sevärdheter i Polen, som har fått mycket uppmärksamhet från både polska och utländska turister. Några av dem är Amber Museum i Gdańsk, Enigma Museum i Poznan, Skyfall Warsaw – det högsta utsiktsdäcket i Polen – och Orientarium i Łódź, som är en av Europas största trädgårdar av sydasiatisk flora.

Bara under de senaste åren har ett flertal moderna hotell byggts runt om i Polen, och ett stort antal existerande hotell har renoverats och moderniserats. Nobu Hotel i Warsaw, Hotel Liberté 33 i Poznań, Hotel Francuski I Krakow eller Renaissance Gdańsk Hotel för att nämna några.

Warszawa.

4. Miljövänliga resealternativ
Med goda flygförbindelser från Sverige är det lätt att ta sig till Polen ­– men den som föredrar en mer miljövänlig lösning kan enkelt ta tåget till det vackra landet vid Östersjön. Polen har en välutvecklad infrastruktur som gör det enkelt att ta sig runt i landet med tåg.

Att ta sig till Polen med bil är också ett populärt alternativ bland turister i Norden.

5. Stad, strand eller äventyr – Polen har något för alla
När temperaturerna ökar och sommaren är på ingång visar sig Polen från sin bästa sida. Sommaren är en fantastisk tid för att uppleva allt Polen har att erbjuda!

För den som vill mixa solsemester med stadsliv, är Tricity i Pommernregionen det självklara valet. Tricity utgörs av städerna Gdańsk, Sopot och Gdynia som ligger vid Polens kust mot Östersjön. Här finns många bra stränder – perfekt för lugna, avkopplande dagar i solen. Efter en dag på stranden, rekommenderar vi en promenad längs Długi Targ i Gdańsk, ett besök till piren i Sopot eller Kościuszki Square i Gdynia.

Piren i Sopot.

Den här tiden på året är det perfekt att utforska alla möjligheter till vattensport som finns i Polen. De bästa platserna för vattensport är längst med östersjökusten eller runt de Masuriska sjöarna. I Pommernregionen finns goda möjligheter till surfing och vindsurfing. Hel peninsula är ett trendigt alternativ för vattensportsentusiaster. Den långsmala halvön är som gjord för sådana aktiviteter, med dess grönska, friska luft, rena vatten och breda sandstränder.

Polen ligger bara några få timmar från Sverige – läs mer om semester i Polen här!

Nästa artikel