Stora festivaler och utomhusevenemang är tillbaka!

Publicerat: 2022-3-6

Välkända musikfestivaler och konserter, unika återskapningar och historiska uppträdanden, fantastiska ljusshower och spektakulära uppvisningar, marknader och internationella kulturevenemang. All detta äger rum i Polen, ett land mitt i Europa med en fascinerande historia, ett rikt kulturarv och traditioner som präglas av mångfald.

Efterlängtade söndagskonserter utomhus är tillbaka på Royal Łazienki-museet
Efter ett två år långt uppehåll på grund av coronapandemin är söndagskonserter vid Chopinmonumentet på Royal Łazienki-museet tillbaka! Dessa konserter har varit ett populärt inslag för många Warszawabor sedan starten 1959, och under de senaste åren har även turister förälskat sig i atmosfären och alla uppträdanden. Varje år markerar konserterna starten på picknick-säsongen i det sceniska landskapet, där kungliga trädgårdar och klassiska toner möts.

Årets konsertsäsong i Warszawa öppnades den 15 maj av Parisfödda Marc Lafroêt och spanske Martín García García. Sommarens uppträdanden kommer att äga rum varje söndag fram till den 25 september. Under dessa fyra månader kommer publiken att få njuta av uppträdanden från 40 unga pianister av yppersta världsklass från Polen, Italien, Ungern, Japan, Kina, Sydkorea, Vietnam, USA och Storbritannien.

Som ett av de äldsta musikaliska evenemangen i Warszawa, på ett kulturellt landmärke, är Chopinkonserterna ett minnesvärt sätt att uppleva den unika atmosfären i huvudstaden. Det kostar inget att ta del av konserterna, vilket gör dem till ett måste när du planerar din resa!

Njut av sommaren med fantastiska framträdanden på Gdynia Open’er Festival
Varje år hålls detta evenemang i den nordligt belägna staden Gdynia vid Östersjön, och det är Polens största festival med musik och uppträdanden under bar himmel. För varje år får fler och fler upp ögonen för den fantastiska upplevelsen.

Upp till 55 000 personer kan besöka festivalen under den fyradagarsperiod som den äger rum. Över 120 artister och grupper har redan bekräftat att de kommer att uppträda, och bland dessa sticker flera kända band ut, såsom Imagine Dragons, The Killers och The Chemical Brothers. Klicka på länken här nedan för att se alla som uppträder på festivalen.

Allt du behöver veta om Gdynia Open’er Festival

Återskapande av slaget vid Grunwald
Historieälskare har den unika möjligheten att resa tillbaka till Medeltiden och träffa andra entusiaster i samband med detta årliga evenemang. Slaget vid Grunwald ägde rum den 15 juli 1410, när den polska armen, ledd av kung Władysław II Jagiełło, besegrade riddarna av den Tyska Orden. Detta var ett av de största och historiskt mest betydelsefulla slagen under Medeltiden.

Närmare 4000 riddare och deltagare ger sig i väg till riddarnas tillhåll ute på gräsängarna nära slagfältet. Vid en närbelägen stad visar smeder, vävare och kockar upp sina färdigheter genom att smida vapen, laga mat och tillverka föremål med samma metoder som man använde år 1410. Besökare kan både se hur arbetet går till och även köpa dessa handgjorda produkter.

Evenemangets höjdpunkt är själva återskapandet av slaget, som äger rum under festivalens slut. Att se hundratals riddare gå till attack är en spektakulär syn och påminner om scenerna från den populära tv-serien ”Game of Thrones”. På så sätt är själva finalen en upplevelse för alla, inte bara historieälskare. Det här årets återskapande av slaget äger rum den 13-17 juli.

Pyrkons fantasyvärld – ett måste för entusiaster
Pyrkon är ett av Europas största fanbaserade konvent, där entusiaster med förkärlek för film, spel, serietidningar och litteratur sammanstrålar under tre dagar. I samband med festivalen kan besökare välja mellan närmare 1000 programpunkter, spela spel, njuta av utställningar och fantastiska byar, samt möta skapare och upphovsmän från hela världen. Den som vill kan spela gamla, klassiska tv-spel men även prova på spel med VR-utrustning. Man kan även testa på brädspel med fantasy-tema tillsammans med andra besökare, eller lära sig mer om ens favoritserier och filmer från dess skapare. Pyrkon har allt!

Tröskeln för att besöka något av de många evenemangen på Pyrkon är förhållandevis låg, och det finns alltid någon som kan guida dig rätt om så behövs. Om du inte kan reglerna för ett specifikt brädspel, eller om du är osäker vilket tv-spel som passar dig bäst, så finns det erfarna volontärer på plats som kan hjälpa dig att komma i gång. De som är nya på fantasyscenen behöver inte heller känna sig obekväma. På nybörjarsektionen hålls det föreläsningar där man introducerar litteratur, spel, vanliga och animerade serier samt olika rollspel för besökarna.

Läs mer om Pyrkon här!

Polens största vinfestival äger rum i september
Vinfestivalen Winobranie i Zielona Góra för människor samman en gång om året, där besökare kan njuta av de bästa lokala vinerna och ta del av festivalens mångsidiga program. Bacchus, vinets gud i den romerska mytologin, är även en symbol för Zielona Góra och har fått nycklarna till staden han nu styr över. Under hans översyn blir Zielona Góra en scen full av upplevelser, såsom konserter, utomhuslekar, sporter och kulturevenemang.

Programmet är också fullt av andra evenemang. Till exempel så är vinmässan på gågatorna ett viktigt inslag. Arrangören har även byggt en så kallad vinstad i närheten av stadshuset, där lokala vinmakare visar upp sina produkter. Tack vare stadens vinbussar är det möjligt att besöka en av de närbelägna vingårdarna, och i ett sådant besök ingår även vinprovning. Vinfestivalen i Zielona Góra äger rum 3-11 september 2022.

Nästa artikel