Följ med på en kulinarisk resa genom Polens regioner

Publicerat: 2022-11-5

Polens kulinariska specialiteter är influerade av jordbruksprodukter, men också seder och tradition. På en resa genom Polens regioner hittar man en bred variation av smaker som tillfredsställer alla smaklökar!

Havets delikatesser
Vi startar vår resa i norra Polen. Här finns mycket skog och sjö, vilket innebär att fisk och svamp ofta används i matlagningen. Kasjubisk sill är en specialitet som serveras både stekt och picklad/marinerad, ofta i en söt tomatsås. En riktig upplevelse för den som gillar lokala fiskrätter!

Längs med kustlinjen plockar och säljer lokalbefolkningen svamp. Polacker är väldigt duktiga på att ta vara på det som är ätbart i naturen, och laga fantastiska måltider av det. Svamp är ett vanligt inslag i det polska köket, ofta inlagd i goda marinader eller på en toast. Om man inte har provat inlagd svamp är det ett måste om man besöker Polen!

Vill du veta mer om kulinariska upplevelser i Polen? Följ den här länken!

Aromatiska oljor och söta bakverk
Om man rör sig närmare inåt land kommer man till den Wielkopolska regionen, känd för sina aromatiska oljor. Här produceras Olej Rydzowy, en kallpressad linfröolja med en unik och starkt aromatisk smak. Den används som smaksättare i många olika rätter, som dressing i sallader och till polskt surdegsbröd.

Den som gillar sötsaker kommer säkert gilla Sankt Martins croissanter, som är döpta efter Sankt Martin av Tours. Det är en luftig croissant med vita vallmofrön – ett perfekt fikabröd!

I Podlasien regionen i nordöstra Polen kan man äta sękacz, en spettkaka som gräddas genom att smeten ringlas i flera lager över en långsamt roterande kon, själva spettet. Den serveras ofta på högtider eller vid speciella tillfällen, som bröllop eller jul.

Läs mer om Polens söta bakverk här!

Sankt Martins croissanter och Obwarzanki, en sorts polsk bagel.

Streetfood möter tradition
Małopolska regionen i södra Polen, med huvudstaden Krakow, är hem för traditionella polska restauranger men också streetfood. Här kan man njuta av Obwarzanki, en sorts polsk bagel. Om man är ute efter en större måltid kan man testa kwaśnica, en traditionell polsk kål- och köttsoppa. En vanlig typ av streetfood, som man idag kan få serverad på några av de bästa restaurangerna, är den polska hamburgaren Maczanka Krakowska. Det är en hamburgare med pulled pork som tillagas i en buljong med lök, och toppas vanligtvis med inlagd gurka.

Njut av polsk ost
Om man älskar ost ska man besöka Małopolska regionen. Osten från bergen i den här regionen har en lång tradition och är gjord på både får- och komjölk. Oscypek, en fårost, är salt och en gnutta pikant med en väldigt estetisk form. Den äts helst rökt, och toppad med en söt tranbärsmarmelad. Oscypek har en skyddsbeteckning från EU – en beteckning som skyddar och markerar att mat är kopplad till ett visst område där det finns klimatförhållanden, traditioner eller liknande för att skapa en viss produkt.

Önskas vin till osten?
Även om många polacker föredrar öl eller vodka, har landet över 330 vinodlingar. Antalet har ökat de senaste åren. Den som är vinintresserad kan med nöje besöka någon av dessa odlingar för att prova lokalt polskt vin.

De mest kända vinodlingarna finns i Małopolska, Lubuskie regionen, Dolny Śląsk och Podkarpackie regionen. Några av vingårdarna är Srebrna Góra, Janowice, Słońce i Wiatr, vingården i Mierzęcin Palace, Jaworek vingårdar och Samorządowa vingårdar.

Vinen är ofta gjorda på druvor som Regent, Cabernet Cortis, Rondo och Pinot Noir för att nämna några. Om man gillar ett mjukt rött vin kan man testa Cuvée Rouge från Srebrna Góra vingården, med smak av mörka och röda bär, med inslag av frukt och läder.

Vinlandet Polen – här är allt du behöver veta om vinindustrin i landet

Nästa artikel