Aktiv turism i Polen – här är bästa tipsen

Publicerat: 2022-11-5

Den som är ute efter en naturskön resa fylld med aktiviteter och äventyr ska inte räkna bort Polen. Oavsett om man är intresserad av sporter som ridning, cykling eller segling, har landet något att erbjuda alla sport- och naturälskare.

Ett perfekt val för cykelentusiaster
Cykling har blivit en av de mest populära aktiviteterna i Polen, mycket tack vare att det finns många bra och varierande cykelleder i landet – i både bergs-, landsbygds- och stadsmiljö. Det här sättet att ta sig fram på är både en rolig och miljövänlig aktivitet på semestern.

Om man vill utforska charmiga kuststäder ska man cykla på leden som går längs Östersjöstränderna. Den startar vid polsk-tyska gränsen i Swinoujscie och är ungefär 430 kilometer lång. Från den här cykelleden kan man beundra den omgivande naturen med våtmarker, orörda sanddyner och natursköna kullar.

Östra Polen är utan tvekan en av de vackraste delarna av landet. Här finns Polens längst sammanhängande cykelled Green Velo, som är nästan 2 000 kilometer lång. Den löper längs lugna asfalterade vägar genom östra Polens mest idylliska landskap. Här finns även ännu fler unika och pittoreska cykelleder, som är indelade i 12 olika ”bike kingdoms”.  

Mountain biking.

Längs cykellederna finns många vackra sevärdheter som är viktiga delar av det polska kulturarvet. Dessa omfattar bland annat katedralen i Frombork, slottet i Lidzbark Warmiński, de tidigare judiska städerna Tykocin, Chmielnik och Leżajsk och städerna Chełm, Włodawa och Szczebrzeszyn. Utöver det finns platser som är mycket värdefulla för miljön: 5 nationalparker, 15 landskapsparker, 36 särskilda skyddsområden och 26 särskilda skyddsområden för fåglar.

Längs med Green Velo-leden finns hela 230 cykelservicepunkter. De är vanligtvis placerade vid turistattraktioner och i städer, alltid med 8-10 kilometers mellanrum. De är alla enhetligt märkta och utrustade med bodar, bänkar, U-formade cykelställ, informationstavlor och sopkärl, vilket gör dem till perfekta viloplatser på längre cykelturer.

Läs mer om cykling i Polen här ett fantastiskt sätt att upptäcka landet!

Många möjligheter till vattensport
Polen har både kust och tusentals sjöar – därför är det ett perfekt resmål för den som gillar att segla.

Masuriska regionen är särskilt populär bland seglare. Lokalbefolkningen kallar det ”ett land med tusen sjöar” – här finns både stora och små sjöar som är sammankopplade av åar som rinner genom skogar. De stora sjöarna i regionen är sammanlänkade genom 88 kilometer vattenväg, vilket gör dem idealiska för flerdagars kryssningar.

Om man vill prova en lite annorlunda vattenaktivitet, är vindsurfing populärt i Polen. Även engagemanget för wakeboard och kitesurfing ökar. En av de bästa platserna för kitesurfing, eller andra vattensporter, är Hel Peninsula. Här är det nästan alltid perfekta vindförhållanden som driver surfarna i riktning mot land. De bästa månaderna för kitesurfing är maj, juni och september.

Vindsurfing och vattensport i Polen – här är allt du behöver veta.

Vandring genom Polen
Polen är ett paradis för naturälskare, och det finns goda skäl att boka en resa till Polen om man vill vandra på semestern. Oavsett om man gillar veckolånga vandringar med flera mil, eller bara vill komma bort från stadssightseeing en dag eller två, finns många vandringsalternativ i Polens vackra landskap.

Vandringslederna i Polen passar för vandring i alla svårighetsgrader. Landskapet utgörs av berg, kullar, hav, sjöar och skogar med pittoresk skönhet och omfattande vandringsleder.

Vandringslederna i Tatrabergen nära den slovakiska gränsen erbjuder några av landets häftigaste sevärdheter, från kristallklara sjöar till regnbågsfärgade klippor. Tatrabergen må vara den minsta alpina bergskedjan i Europa, men kanske den mest spektakulära. Vandringslederna är tydligt markerade och det är svårt att gå vilse, även om det inte skadar att ha med sig en karta.

Läs mer om vandring i Tatrabergen.

Tatrabergen.

Słowiński nationalpark är ett bra område för mindre ansträngande vandringar. Denna led erbjuder turisterna en unik vandring över sanddyner och möjlighet att se en stor mängd ovanliga fåglar.

Om man ska göra en lång vandring finns det gott om ställen att övernatta längs lederna i Polen. Campingplatser, vandrarhem i bergen och stugor finns lätt tillgängliga i alla de populära vandringsområdena. Eftersom många av lederna börjar eller slutar i stadskärnor, är hotell också en möjlighet. 

Polen har mer än du förväntar dig! Läs om äventyrsresor till Polen här.

Nästa artikel