Låt dig inspireras av polska smakupplevelser

Publicerat: 2020-1-12

Upptäck den polska matkulturen och dess kulinariska hemligheter! Polen har en rik och spännande mattradition som erbjuder allt från läckra middagsrätter till kakor och godis. I den här artikeln berättar vi om Polens populäraste maträtter – som man bara måste prova!

Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Klicka här för att läsa mer om Polens fascinerande matkultur.

– Det finns mycket god mat i Polen, säger Jeanette Wilhelmsen. Hon står bakom den norska resebloggen ”Reiseperler”, och tidigare i år tog hon sin man och sina barn och flyttade till Ustka i nordvästra Polen.

– Vi har smakat mycket spännande saker, och även om mycket av maten här påminner lite om svensk husmanskost, är den väldigt god. Till exempel skulle jag rekommendera den traditionella rödbetasoppan barszcz, som är rik på smak och färg. De är riktigt bra på soppor här, säger hon.

En blandning av kulturer
Liksom många andra länder har Polen hämtat inspiration från andra hörn av världen. Från Litauen har polackerna lärt sig hemligheten bakom lufttorkat kött, och korven som kallas kabanos är mycket populär. Att äta piroger är också ett måste om man besöker Polen. Piroger för polacker är som pizza för italienare. Den ravioli-inspirerade maträtten har rötter från Asien via Ukraina ända tillbaka till 1400-talet, och fungerar som både vardags- och festmat. Piroger innehåller oftast potatis med kvarg, svamp med surkål, ost eller kött. potatis, ost och svamp, men på sommaren är det också möjligt att få rätten serverad med säsongens bär.

De mest otroliga kakorna
– Man kanske inte tror det, men i Polen är de mycket intresserade av kakor och wow-faktorn är hög i de flesta bagerier och kaféer, säger Jeanette Wilhelmsen och fortsätter:
– Polacker älskar godis och bakverk. I staden Poznan hittar man till och med ett separat museum tillägnad Polens svar på croissanter. Om man älskar äppelpaj bör man prova den polska versionen Szarlotka, som finns på de flesta restaurang- och kafémenyer.

Honungslandet
Polen är en av de största producenterna av honung i Europa, och det finns cirka 70 000 biodlare i landet.
– Honung spelar en viktig roll i den polska matkulturen, och försäljningsställen längs vägarna är vanligt. Det finns många olika strukturer och smaker på honung. Det kan vara värt att besöka en gård där honungen produceras för att få den där unika smakupplevelsen, säger Jeanette Wilhelmsen.

Korv, öl, vodka, honung, piroger… Här kan du läsa mer om Polens fascinerande matkultur!

Öl och vodka är polska specialiteter
Polsk ölbryggning har traditioner som går tillbaka till medeltiden och ölfestivaler hålls över hela landet. På Festiwal Piwa i Warszawa kan man prova så många som 700-800 olika typer av öl. Det låter kanske lite överväldigande, men man kan få hjälp att välja öl efter smak av de officiella ölguiderna. Många tänker kanske på Ryssland när de hör vodka, men polsk vodka är också världsberömd. I Polen finns flera museer tillägnad drycken. Här kan du kolla in ett nyöppnat vodkamuseum I Warszawa.

Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Klicka här för att läsa mer om Polens fascinerande matkultur.

Får du inte nog av att upptäcka fascinerande Polen!? Kolla in filmklippet nedan för tips på häftiga weekendstäder

Nästa artikel