Fascinerande naturupplevelser – upptäck vackra Polen hemifrån

Publicerat: 2020-22-10

Många svenskar åker till Polen över en weekend för att uppleva kultur, mat och sevärdheter. Men landet i söder bjuder också på fascinerande naturupplevelser med mångskiftande landskap, orörd natur och stor växt- och djurrikedom. Här är 3 upplevelser som en sann naturälskare inte får missa.

Mer inspiration till nästa äventyr: Klicka här för att läsa mer om Polens vackra nationalparker.

Vandrande sanddyner i nationalparken Slowinski

Den 32 kilometer långa nationalparken Slowinski är belägen på ett näs mellan Östersjöns södra kust och insjön Lebsko, vilket gör parken till en helt unik region i Europa.

Den största sevärdheten i nationalparken är de vandrande sanddynerna. Östersjöns starka vindar förflyttar de enorma sanddynerna mot inlandet cirka 3-10 meter per år. Sanddynerna är upp till 40 meter höga och från dem får man en helt fantastisk utsikt över Östersjön.

I nationalparken finns 18 olika vandringsleder, varav några kan upptäckas på cykel eller kajak. Från den närliggande fiskebyn Leba kan man prova på ridning längs Östersjöns vackra strand. Byn ligger två och en halv timmes bilresa från Gdansk.

Upptäck djurlivet i den historiska Białowiezaskogen

Białowiezaskogen är den enda återstående del av den urskog som en gång täckte hela det europeiska låglandet. Redan år 1409 ska kung Vladislav Jagello befunnit sig i Białowiezaskogen.

1977 utnämnde UNESCO Białowieżaskogen till världsarv. Här rör sig visenter, det största och tyngsta landlevande djuret i Europa, fritt i naturen. Andra vilda djur som rör sig i området är älg, vildsvin, lodjur, varg, björn och europeisk bäver.

Białowiezaskogen är dessutom ett paradis för fågelskådare. Här häckar över 180 olika fågelarter – flera av dem mycket sällsynta. Om man har tur kan man få en skymt av till exempel sångare, ripa eller svart stork i det fascinerande skogslandskapet.

Historiska slott och Hammer of Hercules – nationalparken Ojców

Ojców-området är den minsta nationalparken i Polen, men kanske den mest fascinerande. Här finns fem olika vandringsleder genom dalar och skog och förbi medeltida kyrkor, historiska slott och fascinerande grottor. I Ojców kan man beundra imponerande bergformationer som välkända Hammer of Hercules och Krakow Gate.

Nationalparken är belägen bara en kort bilresa från Kraków, vilket gör Ojców till den perfekta destinationen för en dagsutflykt.

Mer inspiration till nästa äventyr: Klicka här för att läsa mer om Polens vackra nationalparker.

Upptäck Polens fascinerande natur hemifrån i filmklippet!

Nästa artikel