6 unika storstadsupplevelser – några timmar från Sverige

Publicerat: 2020-21-10

Polen blir allt populärare som turistland och många svenskar väljer att åka hit på en weekendresa. Med ett relativt nära läge till Sverige är det lätt att ta sig hit – och landet har många städer, både självklara resmål och mer okända pärlor, som är väl värda att utforska. Här listar vi några utav de mest uppskattade bland turister.

Mer inspiration till nästa weekendresa: Klicka här för att läsa mer om Polens häftiga storstäder och okända pärlor.

Med goda flygförbindelser från Sverige är det lätt att ta sig till Polen ­– men den som föredrar en mer miljövänlig lösning kan enkelt ta tåget till det vackra landet vid Östersjön. Polen har en välutvecklad infrastruktur som gör det enkelt att ta sig runt i landet med tåg.

Vi har valt ut sex polska städer, som var och en erbjuder upplevelser man bara inte får missa!

1. Warszawa

Med 1,7 miljoner invånare är Warszawa en av de största städerna i Europa – och det märks verkligen. Här finns det bokstavlig talat något för alla. Warszawa är Polens kulinariska huvudstad och staden är full av restauranger. Särskilt de två distrikten Hala Koszyki och Hala Gwardii är absoluta måsten för alla matälskare.

2. Łódź

Historia och modernt stadsliv kombineras på bästa möjliga sätt i Łódź. En gång i tiden var staden centrum för den europeiska textilproduktionen, och idag har några av de gamla fabrikerna byggts om till ett gigantiskt köpcentrum, Manufaktura. Här ryms mycket i nöjes- och kulturväg, som till exempel restauranger, kaféer, en teater och en biograf.

3. Kraków

Kraków var en gång i tiden de polska kungarnas hemstad, något som inte går obemärkt förbi i den vackra metropolen. Det medeltida slottet Wawel är kanske den mest fascinerande byggnaden i Kraków. Slottet började byggas redan på 1300-talet och var hem för kungarna i Polen under många århundraden. Eftersom Polen inte längre är en monarki, är Wawel Castle idag ett av landets mest populära konstmuseer.

4. Gdańsk

Stranden i Gdańsk är en av de vackraste i Europa. Staden har varit en viktig hamnstad i flera hundra år, och de många vackra byggnaderna i staden vittnar om hur viktig Gdańsk har varit för den europeiska handeln. Om man turistar i Gdańsk får man inte missa att ta en båttur på floden Motława. Då får man en fantastisk utsikt över den ikoniska medeltida hamnkranen, som ofta kallas Gdańsks landmärke.

5. Poznań

Om man gillar sötsaker är Poznań i västra Polen väl värt ett besök. Här kan man prova den berömda St. Martin-croissanten, som bland annat är fylld med björkfrön, vanilj och krossade dadlar eller fikon. Invånarna i Poznań är så stolta över den lokala delikatessen att de har ett museum tillägnat bakverket. Från museet har man utsikt över ytterligare en av stadens stoltheter: det femhundra år gamla rådhuset. Den spektakulära byggnaden är full med utsmyckningar och anses av vissa vara ett av de vackraste rådhusen i världen.

6. Wrocław

Wrocław ligger vackert placerad mitt på Slaska-slätten där floden Öder förgrenar sig i bifloder, och skapar tolv stora och små öar. I staden finns praktfulla minnesmärken från flera tidsepoker, som till exempel flera kyrkor i gotisk stil, universitetsbyggnaden i barockstil och den magnifika domkyrkan. Kulturen spelar en viktig roll i Wrocław med många festivalarrangemang, operascener, muséer och teatrar. Den som drömmer om att hitta skatter kan göra en dagsutflykt till Złotoryja, där man året runt kan pröva lyckan med att på egen hand vaska guld i floden Kaczawa.

Mer inspiration till nästa weekendresa: Klicka här för att läsa mer om Polens häftiga storstäder och okända pärlor.

Nästa artikel