Så klättrar du på karriärstegen – från hemmakontoret

Går det att arbeta hemifrån och samtidigt visa framfötterna på jobbet? Fackförbundet Naturvetarna hjälper sina medlemmar att nå sina karriärmål och har tipsen för dig som har höga ambitioner samtidigt som du gärna jobbar på distans.

Du är långt ifrån ensam om du upptäckt att du föredrar hemarbete framför att jobba från kontoret. Många känner dessutom att de gör ett bättre jobb när de får arbeta ostört och på sina egna villkor. Nackdelen är att det finns risk för att din chef inte lägger märke till vilket bra jobb du gör.

När fackförbundet Naturvetarna frågat sina medlemmar vad de tycker om det nya hybridkontoret är de flesta positiva. Samtidigt är det många som oroar sig för att deras arbetsgivare inte ser vad de bidrar med och att distansarbetet kan vara dåligt för både lönen och karriären i det långa loppet.

Gå med i Naturvetarna här – det tar bara någon minut.

Det finns dock sådant du själv kan tänka på för att belysa ditt arbete och göra ett ännu bättre jobb hemifrån – här är Naturvetarnas bästa karriärtips för distansjobbaren:

1. Håll din del av avtalet
Se till att du och din chef är överens om vilka riktlinjer som ska gälla för hybridarbetet och ta ansvar för det som förväntas av dig.

2. Sätt fokus på ditt arbete
Om din chef inte föreslår det kan du själv se till att ni har regelbundna avstämningar där du får en chans att lyfta ditt arbete och dina resultat.

Ta din lön och karriär till nya nivåer – gå med i Naturvetarna här.

3. Glöm inte bort teamet
Hitta sätt att bidra till ett bra samarbete med dina kollegor. Visa att du är närvarande genom att berätta varifrån du jobbar och vilka tider du är tillgänglig.

4. Lös problemen
Prata med din chef om det är det något som inte fungerar och försök hitta en lösning. Att du tar tag i problemen blir troligen uppskattat och visar att du är mån om att göra ett bra jobb.

5. Ta hjälp av Naturvetarna
Som medlem i Naturvetarna kan du ringa eller mejla in till medlemsrådgivningen med frågor om distansarbete eller andra svåra situationer på jobbet. Du kan också få råd kring hur du kan förhandla fram en rättvis lön, tryggare arbetsvillkor och bättre förmåner.

Medlemskapet kostar mellan 100 och 250 kronor i månaden, och då stöttar du även förbundets arbete för att förbättra naturvetares löner, villkor och arbetsmarknad. Dessutom får du koll på vad som händer i din bransch – alltifrån färsk lönestatistik till aktuella trender.

Se vad din månadsavgift blir här!

Gå med i Naturvetarna

  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.
Nästa artikel