Lista: Fem aktuella trender i det nya arbetslivet

Under de senaste åren har vårt sätt att jobba styrts av restriktioner. Nu tar nya arbetsplatser form när många väljer att behålla sådant som varit bra under pandemin. Fackförbundet Naturvetarna har gjort en trendspaning i det nya arbetslivet!

1. Hybridarbete – en omställning för alla
Att jobba både på kontor och hemifrån har blivit det nya normala och de flesta medarbetare är positiva till att de fått mer frihet och mer makt över sina arbetsdagar. Många arbetsgivare är med på tåget men samtidigt osäkra på hur de ska leda arbetet och stötta personalen på bästa sätt på den hybrida arbetsplatsplatsen.  

Naturvetarna kan hjälpa till i omställningsarbetet genom att lyssna in vad deras medlemmar säger och föra en dialog med arbetsgivarna i branschen. Som medlem kan du vara med och stötta förbundets arbete med att försvara dina arbetsvillkor.

Gå med i Naturvetarna här – det tar bara någon minut.

2. Mötas på kontoret
Det fysiska kontoret har fått en lite annan funktion än tidigare. Hemma kan man jobba ostört och fokuserat, och när vi åker in till kontoret passar vi på att umgås, ha möten, köra workshops och känna in hur alla mår.

3. Nya digitala verktyg
Innan pandemin var det knappt någon som använde sig av videomöten via Zoom eller Teams, idag är det en självklarhet. Tekniska innovationer kommer att fortsätta forma arbetslivets förutsättningar. Ett exempel är användandet av VR-teknik för möten på virtuella kontor och arbetsplatser – hemifrån. Detta skulle öppna upp för nya frågor – är man på plats eller arbetar man på distans om man befinner sig på ett virtuellt kontor?

Förbättra dina arbetsvillkor med Naturvetarna – gå med här!

4. Individuella villkor
Har du och dina kollegor olika åsikter om vad som ska gälla på er arbetsplats? Det kan bero på att ni inte har exakt samma roll och arbetsuppgifter. För att få ordning och struktur har arbetsgivare börjat teckna individuella distansavtal med sina medarbetare. Det kan innehålla överenskommelser om arbetstider, platsen man ska jobba från och rätt till utrustning på hemmakontoret.

Genom Naturvetarnas rådgivning kan du som medlem få hjälp att lyfta den här typen av frågor med din chef och tips på hur du bäst argumenterar för din sak.

5. Ökade krav på ett bra hemmakontor
Din arbetsgivare har det yttersta ansvaret för din arbetsmiljö – oavsett var du jobbar. Mer hemarbete leder också till att arbetsgivare nu bidrar alltmer till att köpa kontorsstolar, skärmar, ståbord och annan utrustning till hemmakontoret. Många är osäkra på vad de har rätt till och vänder sig till Naturvetarnas medlemsrådgivning för att få råd.

Genom att bli medlem i Naturvetarna bidrar du till förbundets arbete för att alla naturvetares villkor och arbetsmiljö ska förbättras. Som medlem får du även tillgång till personlig vägledning, service och förmåner för att du ska må bra på jobbet.

Bli medlem från 100 kr i månaden – ta reda på din månadsavgift och gå med här.

Gå med i Naturvetarna

  • Naturvetarna jobbar för att du ska ha bra lön och villkor på jobbet, trygghet i vardagen och en hållbar karriär. 
  • Du får vägledning, service och förmåner för att utvecklas och vara trygg genom hela arbetslivet.
  • Medlemskapet kostar 100-250 kr/mån för yrkesverksamma och är gratis för studenter.
  • Läs mer och se ditt pris HÄR.
Nästa artikel