Lista: 5 tips för att höja din lön

Vill du gå ut som en vinnare från ditt nästa lönesamtal?
Som medlem i Naturvetarna kan du bli ett proffs på löneförhandling och vända samtalet till din fördel.
Här ger Naturvetarnas ombudsman Katarina sina bästa tips för att få upp lönen.

1. Kolla upp löneläget
Den som vet mest om löneläget är oftast den som gör bäst ifrån sig vid lönesamtal och därför är det viktigt att undersöka hur marknaden ser ut. Som medlem i Naturvetarna får du exklusiv tillgång till den senaste lönestatistiken för naturvetare där du kan få koll på löneläget inom ditt utbildnings- eller arbetsområde. Statistiken kan ge dig en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig i lön.

2. Få hjälp att bedöma din kompetens
Det går inte att enbart utgå ifrån statistiken för att bedöma vad som är en rättvis lön. Lön sätts individuellt och två personer som har samma roll kan ha olika lön. Om du jobbat länge med något kan det till exempel vara motiverat att du tjänar mer än en oerfaren kollega.

Som medlem i Naturvetarna kan du vända dig till förbundets medlemsrådgivning och få hjälp att avgöra vad som är ett rimligt löneanspråk i just ditt fall. Genom att ta hjälp får du mer realistiska förväntningar och ökar förutsättningarna för att lyckas bra under lönesamtalet.

3. Var förberedd
Se till att förbereda argument och öva på dem – då har du större chans att få igenom ditt anspråk. Ombudsmännen i Naturvetarnas medlemsrådgivning kan ge dig tekniker som du kan använda under en intervju eller lönesamtal. De kan även hjälpa dig att presentera dina argument på ett sätt som gör dem attraktiva för din chef.

4. Sätt upp långsiktiga mål tillsammans med din chef
Ett effektivt sätt att få upp lönen på lång sikt är att sätta upp lönemål tillsammans med din chef. Fråga din chef vad du kan göra för komma upp i en viss lön om fem år. Kanske kan ni komma överens om att du successivt ska ta på dig nya arbetsuppgifter och få ett ökat ansvar och på så vis öka din lön stegvis.

5. Byt arbetsplats eller roll
Det tillfälle då du har störst möjlighet att påverka din lön är när du pratar med din chef inför att du byter jobb eller arbetsuppgifter. Om du byter sektor eller tar ett stort steg i ansvar från det du gör idag kan det motivera en högre lön.

Vill du ha mer tips, råd och stöd för en lönsam karriär? Då kan du gå med i Naturvetarna och få tillgång till en mängd förmåner, såsom medlemsrådgivningen och den senaste statistiken för naturvetare. Du stödjer även förbundets arbete för att naturvetare ska få bättre löner och villkor. Medlemskapet kostar mellan 100 och 250 kronor i månaden. Här kan du läsa mer om allt som ingår och enkelt bli medlem.

Nästa artikel