Från studier till jobb – bli medlem i Naturvetarna och släpp oron för framtiden

Många studenter oroar sig för att hitta det första jobbet efter utbildningen.
Om du känner dig osäker inför att söka jobb, gå på intervju och presentera ett löneanspråk borde du bli medlem i Naturvetarna redan idag.
– Från första dagen man börjar studera tycker jag att man ska gå med för att få tillgång till de redskap vi har, säger Per Hellman som är ombudsman på Naturvetarna.

Klicka här för att bli medlem redan idag! Just nu gratis medlemsavgift för studenter.

Under studietiden kan du förbereda så att det blir enklare när du ska ut i arbetslivet. Du som läser en akademisk utbildning på minst tre år inom naturvetenskap kan gå med i Naturvetarna och få de verktyg du behöver för att säkra en schysst lön och bra villkor på ditt första jobb.

Du kan till exempel vända dig till medlemsrådgivningen för att få råd och stöd. Det fick miljövetaren Amanda inför sitt första jobb efter utbildningen.

– Redan under första intervjun fick jag frågan om lön. Jag hade hört lite om vad lönerna kunde ligga på och sa en siffra utifrån det, men sedan ringde jag till Naturvetarna och fick hjälp, berättar Amanda.

Bli medlem nu och ta del av alla förmåner direkt. Klicka här för att starta ditt medlemskap!

Ombudsmannen Per Hellman hjälpte Amanda att kolla på lönestatistiken och få en bättre förståelse för vad som var en bra lön för jobbet hon sökte. Hon fick även tips om vad hon borde tänka på inför nästa intervju.

– När man är ny kan det vara svårt att tala för sig själv. Det känns som att man inte har något att komma med och man vill inte göra bort sig. Men samtalet med Per gav mig kött på benen.

Rådgivningssamtalen kan handla om att prata lön och villkor men också om att stärka och peppa dig i det du känner dig osäker på.

– Jag tycker att man ska ringa till oss i samma stund som man söker ett jobb. Det spelar ingen roll om man ska sommarjobba eller ut i arbetslivet, säger Per Hellman.

Efter det har Amanda tagit hjälp av Naturvetarna fler gånger. Till exempel när hennes chef bad henne skriva på ett nytt anställningsavtal och hon var osäker på vad det innebar, och när hon undrade över sina rättigheter som vikarie.

– Utan stödet från Naturvetarna skulle jag ha känt mig jätteensam och osäker i mina val. Nu i efterhand kan jag önska att jag tagit mer hjälp av dem, till exempel med mina första cv:n – de var inte bra.

Vill du också ha Naturvetarna vid din sida på vägen mot arbetslivet? Då kan du passa på att bli studentmedlem nu och få gratis medlemsavgift under resten av 2021 och hela 2022.

Nästa artikel