Tre berättar: Så blev SOS Barnbyar vår räddning

Krig, katastrofer och fattigdom – det finns många anledningar till varför barn tvingas växa upp under utsatta förhållanden. Här delar tre med sig av sina historier – och hur SOS Barnbyar blev deras räddning.

SOS Barnbyar har tack vare sina månadsgivare kunnat hjälpa hundratusentals utsatta barn, alla med sina egna unika berättelser.

För syskonen Ana, Sam och Dito blev SOS Barnbyar räddningen från en otrygg vardag kantad av misär. Barnen kom från en trasig familj, där de tvingats se sin svårt alkoholiserade pappa misshandla deras mamma till döds.

Vändningen kom när en socialsekreterare uppmärksammade deras situation och såg till att syskonen fick flytta till en barnby i Moçambique. De var vid tillfället kraftigt undernära och hårt ansatta av parasiter.

– Inte förrän jag kom till min SOS-familj kunde jag tvätta mig ordentligt för första gången, vilket var en skön känsla. Jag kände mig uppskattad och mitt rum var fint. Jag kommer aldrig att glömma hur vår SOS-mamma kokade ris och grillade fisk till oss den första dagen vi kom, berättar Ana.

Några andra som har fått hjälp av SOS Barnbyar är Sharon och hennes småsyskon Nimu och Mona. När deras mamma gick bort valde deras far att överge dem och Sharon blev tvungen axla rollen som förälder.

– Min yngsta syster var så liten. Jag behövde hela tiden bära henne, se till att hon åt, drack mjölk och sov. Ibland grät hon hela nätterna och ingen av oss kunde sova, berättar hon.

Tack vare stöd från SOS Barnbyar i Kenya kan Sharon i dag ägna sig åt studier medan hennes systrar är i trygga händer.

– Stödet ger mig chans att planera för framtiden och hur vi syskon ska leva våra liv tillsammans när de lämnar sin SOS-familj.

För Themba och hennes tre yngre systrar innebar uppväxten en blandning av runtflyttande mellan olika fosterhem och att leva på gatan – något som tärde på dem psykiskt. 

– Livet var tufft och vi såg ingen väg ut. Jag och mina systrar stod helt själva, vår enda räddning var att hålla ihop, berättar Themba.

Det var när de kom i kontakt med SOS Barnbyars familjestärkande program som livet sakteligen började vända. 

– SOS Barnbyar fick in oss på rätt spår när livet utmanade och inspirerade oss att kämpa så att vi skulle kunna hålla ihop som familj. Nu är vi mer motiverade och vet att utbildning leder till bra saker för familjen och i livet.

Runt om i världen finns det mängder av barn som just nu lever i utsatthet och som behöver den hjälp som SOS Barnbyar kan erbjuda: möjlighet till en trygg uppväxt, bra skola och en egen SOS-mamma.

Vill du vara med och påverka dessa barns framtid? Bli fadder i dag genom att klicka på länken här under.

Namnen i artikeln är ändrade.

Det här är SOS Barnbyar
SOS Barnbyar är en internationell välgörenhetsorganisation som finns i 137 länder världen över. Deras syfte är att genom olika typer av insatser hjälpa barn som lever i utsatthet.

Organisationen har ett 90-konto vilket innebär att de regelbundet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.

Under 2020 samlade SOS Barnbyar in 350 miljoner kronor. 83,4% av pengarna gick direkt till att stötta barnen.

Nästa artikel