SOS Barnbyar blev syskonens räddning: ”Tacksam att vi lyckades ändra vår historia”

För systrarna Ana och Sam och deras bror Dito blev SOS Barnbyar räddningen från en otrygg vardag. Genom hjälporganisationen fick de en ny familj som tog hand om och skyddade dem. De fick också hjälp att bearbeta sina trauman – allt tack vare SOS Barnbyars månadsgivare.

När Ana, 17 år, och hennes syster Sam kom till SOS Barnbyar i Moçambique var de kraftigt undernärda och hårt drabbade av parasiter. De var så illa däran att de knappt kunde stå upp.

Barnen kom från en trasig familj, där de tvingats se sin svårt alkoholiserade pappa misshandla deras mamma till döds. När pappan en kort tid senare själv dog fick barnen i stället bo hos sin farbror – en släkting som inte heller behandlade syskonen väl. 

Men tack vare en socialsekreterare fick Ana och Sam komma till ett tryggt hem hos SOS Barnbyar. En tid senare kom även deras bror Dito att flytta in i deras nya hem.

– Inte förrän jag kom till min SOS-familj kunde jag tvätta mig ordentligt för första gången, vilket var en skön känsla. Jag kände mig uppskattad och mitt rum var fint. Jag kommer aldrig att glömma hur vår SOS-mamma kokade ris och grillade fisk till oss den första dagen vi kom. Vi var så lättade och glada att ha en egen mamma som tog hand om och skyddade oss, berättar Ana.

Genom psykosocialt stöd har syskonen fått hjälp att bearbeta de erfarenheter de varit med om och kan nu se mer positivt på framtiden.

– Jag vill nu glömma det som hände mellan mina föräldrar och bara gå vidare, säger Ana.

Med ett tryggt hem och en SOS-familj som finns där och stöttar vågar syskonen också drömma om och planera sina framtida liv.

– På nätterna brukar jag drömma om att jag bygger mitt eget hus där jag tar hand om gatubarn. Jag vill skapa en trygg miljö för barn som förlorat sina föräldrar och hålla ihop syskon. Jag är tacksam för det skydd vi nu fått och för att vi lyckades ändra vår historia, säger Ana.

Ana, Sam och Dito är inte ensamma om att ha behövt växa upp under svåra förhållanden.

I dag är det faktiskt så många som 1 av 10 barn som helt saknar, eller riskerar att förlora, den grundläggande omsorgen av en förälder. Det är barn som lever i extrem utsatthet, utan det stöd de behöver för att kunna förbereda sig för framtiden.

SOS Barnbyar finns för att motverka just detta, och i stället se till att alla barn får den trygga och kärleksfulla uppväxt som varje människa förtjänar. 

I barnbyarna får barnen möjlighet att växa upp i en trygg miljö, omgiven av människor att kalla familj.

Genom att bli fadder är du med bidrar till att fler barn får möjlighet att drömma om en framtid.

Du väljer själv om du vill bli fadder till en hel barnby, ett specifikt barn eller stötta familjer i utsatthet. Klicka på länken nedan för att komma till SOS Barnbyars hemsida där du kan läsa mer.

Namnen i artikeln är ändrade.

Det här är SOS Barnbyar
SOS Barnbyar är en internationell välgörenhetsorganisation som finns i 137 länder världen över. Deras syfte är att genom olika typer av insatser hjälpa barn som lever i utsatthet.

Organisationen har ett 90-konto vilket innebär att de regelbundet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.

Under 2020 samlade SOS Barnbyar in 350 miljoner kronor. 83,4% av pengarna gick direkt till att stötta barnen.

Nästa artikel