Vi är många som känner oss tröttare under vinterhalvåret, och det är helt normalt! Men vem vill känna sig orkeslös och nedstämd i ett halvårs tid? Här är bästa tipsen för att hålla sig pigg i vinter.
Lästips: 5 saker som är viktiga att känna till om sömn >>
Många svenskar känner sig tröttare under vinterhalvåret – vissa kan till och med drabbas av svårare besvär som depression. Orsaken till att vissa påverkas mer än andra är fortfarande oklar. Däremot är det känt att vår livsstil har en betydande inverkan på hur vi mår under dessa mörka månader.
För att hålla sig pigg under vinterhalvåret är det viktigt att få tillräckligt med dagsljus. Solljuset stimulerar produktionen av hormonet serotonin som reglerar ditt humör och välbefinnande.
Om du inte får tillräckligt med solljus minskar produktionen av serotonin, vilket i sin tur leder till en ökning av frisättningen av melatonin, kroppens sömnhormon. Detta är en helt naturlig del av vår cykel för sömn och vakenhet, där solljuset spelar en avgörande roll för att hålla nere melatoninproduktionen.
Om du känner dig trött och omotiverad om vintermorgnarna bör du se till att få ordentligt med dagsljus på morgonen. Det kan också vara bra om du vill somna lättare eller tidigare på kvällen, eftersom ljusexponering innan lunchtid gör att utsöndringen av melatonin ökar till kvällen.
Läs mer: Därför är en god natts sömn livsviktigt för din hälsa.
Är du så pass vintertrött eller nedstämd att du upplever problem i din vardag bör du kontakta din vårdcentral. En bra riktlinje för att söka vård är om dina besvär har pågått minst tre gånger i veckan under en tremånadersperiod*. En läkare kommer då att göra en bedömning av orsakerna till dina sömnproblem och vilken behandling som krävs. Kom ihåg att det finns effektiv hjälp att få!
Tips: Minska din vardagströtthet
Känner du dig trött och energilös? Här är ytterligare saker du kan prova:
1. Kontrollera om det finns någon enkel förklaring, som brist på järn eller sköldkörtelsjukdom. Uppsök läkare för en utredning.
2. Få bukt med eventuella sömnproblem. Om du sover för lite eller har dålig sömnkvalitet finns flera bra behandlingsalternativ, också via vårdcentral.
3. Motionera. Fysisk aktivitet kan göra dig piggare och påverkar sömnkvaliteten.
4. Skippa koffein, nikotin och alkohol som kan göra det svårare att somna och rubba sömnkvaliteten.
5. Hitta din dygnsrytm. Att gå och lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tider varje dag ger rätt förutsättningar att sova så bra du bara kan.
*Internetpsykiatri