Sover du dåligt? Här är effektiva tips för en god natts sömn

Publicerat: 2022-29-3

Om du har långvariga sömnproblem och oroar dig över sömnen ska du söka läkarvård. Men det finns mycket du kan göra själv för att sova bättre! Här är några effektiva tips som kan hjälpa.

Läs mer om sömn: Vanliga kännetecken på att du lider av insomni – och då bör du uppsöka läkare.

Passar du på att nyttja dagsljuset varje dag? Har du en regelbunden dygnsrytm? Du kan faktiskt påverka sömnen mer än vad du tror. Det handlar om val du gör såväl på dagen som kvällen!

Här är en checklista som kan förbättra din sömnkvalitet avsevärt:

1. Fysisk aktivitet har stor betydelse för sömnen. Se därför till att röra på dig under dagen men undvik intensiv och tuff träning några timmar före läggdags. Dosen endorfiner och adrenalin som du får när du tränar kan göra det svårt att sova.

2. Se till att få en daglig dos av dagsljus. Vår dygnsrytm styrs i första hand av dagsljuset. Om du vill somna lättare eller tidigare på kvällen – försök få dagsljus före lunchtid. Det gör att utsöndringen av melatonin, kroppens sömnhormon, ökar till kvällen.

3. Hitta din dygnsrytm. Din inre dygnsrytm mår som allra bäst av regelbundenhet. Att gå och lägga sig och stiga upp vid ungefär samma tider varje dag ger rätt förutsättningar att sova så bra du bara kan.

4. Använd sängen för att sova! Sängen förknippas med sömn och avkoppling. Undvik därför att göra andra aktiviteter när du ligger i sängen, som att titta på TV, läsa, eller använda mobil eller dator. Se även till att ha ett svalt, tyst och mörkt sovrum.

5. Undvik tupplurar under dagen. Det kan ”stjäla” djupsömn från din natts sömn och därmed minska sömnbehovet under natten. I stället riskerar du att få svårare att somna eller sova hela natten. Försök i stället att gå och lägga dig i tid på kvällen.

6. Skippa koffein, nikotin och alkohol. Koffein och nikotin gör det svårare att somna, och alkohol rubbar sömnkvaliteten.

Oroar du dig ständigt för dina sömnproblem och har dina besvär pågått mer än fyra veckor och kommer minst varannan natt? Vänd dig till din vårdcentral. Det finns effektiv behandling som kan hjälpa dig få bukt med sömnproblemen, även för dig som lider av lindriga besvär.

Under ett läkarbesök får du svara på frågor om sömnvanor, trötthet och hur du mår i övrigt. Då kan det vara bra att ha med sig en sömndagbok som läkaren kan utgå ifrån. Efter en undersökning gör läkaren en bedömning av orsaker till sömnproblemen och vilken behandling som krävs.

Ladda ned en mall för sömndagbok genom att klicka här.

Läs mer om sömn: Vanliga kännetecken på att du lider av insomni – och då bör du uppsöka läkare.

Det här är Orifarm Healthcare
Orifarm Healthcare är en progressiv och ambitiös läkemedelsaktör inom den europeiska hälsovårdsbranschen. Orifarm har en bred och ständigt växande läkemedelsportfölj som levereras till såväl apotek som sjukhus. Orifarm Healthcares ambition är att leverera högkvalitativa och prisvärda läkemedel, och bidra till stora besparingar för både samhälle och konsument. Annorlunda uttryckt: Människa och samhälle får mer hälsovård för pengarna!

Nästa artikel