Vanliga kännetecken: Så vet du om du borde söka hjälp för dina sömnproblem

Publicerat: 2022-29-3

Trots att det finns många behandlingsmetoder som kan hjälpa, lider många svenskar av sömnproblem. Här är några vanliga kännetecken – och då borde man söka läkarvård för besvären.

LÄS MER: Jennifer, 29, led av sömnbrist. Så fick hon bukt med problemen.

Svårt att sova och orolig inför natten? Många svenskar känner samma sak. I Folkhälsomyndighetens studie från 2020 svarade sammanlagt 42 procent av den svenska befolkningen mellan 16 och 84 år att de led av sömnproblem*.

Trots att sömnproblem är så pass vanliga bland svenskarna, är det långt ifrån alla som söker hjälp. Många vet inte om att det finns effektiv hjälp att få, som verkligen kan göra skillnad för välbefinnandet. Ingen ska behöva lida av sömnbesvär i onödan!

Många som upplever dessa problem lider av insomni, den medicinska termen för sömnlöshet. Insomni innebär att antingen inte kunna somna på kvällen, att vakna ofta under natten eller att vakna tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Vanligtvis har man en blandning av de här tre varianterna.

En som har fått diagnosen insomni är Jennifer, 29. Hon har ofta svårt att somna och kan vakna flera gånger under natten och ligga vaken. Efter att ha levt med problemen i flera år fick hon nog.

– Då hade jag känt under en längre tid att jag blev deppig och uppgiven för att jag sov så dåligt. Jag kände också att jag blev orkeslös på dagen och när jag började bli tvungen att ställa in träning och roliga saker som jag planerat kände jag att nu måste jag få läkarhjälp, säger hon, och fortsätter:

– Det som hjälpt mig sova bättre är en kombination av råd inför sänggåendet, KBT och rätt läkemedel. Jag har fått testa olika läkemedel men har nu hittat ett som fungerar bra för mig.

Här är typiska kännetecken på att man lider av insomni:

1. Man har svårt att somna. Det tar mer än 45 minuter.

2. Man vaknar en eller flera gånger varje natt och har svårt att somna om.

3. Man vaknar för tidigt på morgnarna innan man är utsövd utan att kunna somna om.

Om man uppfyller dessa kriterier, och om problemen kommit minst varannan natt i mer än fyra veckor, ska man uppsöka läkare**.

Vill du fördjupa kunskaperna om insomni ytterligare? Läs mer här.

På ett läkarbesök kan det vara bra att ha med sig en sömndagbok som läkaren kan utgå ifrån. Ladda ned en mall för sömndagbok genom att klicka här.

Det här är Orifarm Healthcare
Orifarm Healthcare är en progressiv och ambitiös läkemedelsaktör inom den europeiska hälsovårdsbranschen. Orifarm har en bred och ständigt växande läkemedelsportfölj som levereras till såväl apotek som sjukhus. Orifarm Healthcares ambition är att leverera högkvalitativa och prisvärda läkemedel, och bidra till stora besparingar för både samhälle och konsument. Annorlunda uttryckt: Människa och samhälle får mer hälsovård för pengarna!

Källor:
*Folkhälsomyndigheten, 2020.
**Kännetecken och tidsgränser för insomni.

Nästa artikel