Så kan man få bukt med sömnproblem efter 65

Publicerat: 2022-29-3

Sömnsvårigheter är ett utbrett folkhälsoproblem – i synnerhet bland äldre. Men ingen ska behöva lida i onödan. Det finns effektiv hjälp som kan lindra sömnbesvären.

Läs mer: Därför är en god natts sömn livsviktigt för din hälsa.

Den som är över 65 år och lider av sömnproblem är garanterat inte ensam. Sömnbesvär är det vanligaste psykiska problemet bland äldre, enligt Folkhälsomyndighetens studie från 2020. I studien uppgav 58 procent av kvinnor mellan 65 och 84 år att de led av sömnbesvär. Bland män var siffran 38 procent*.

Orsaker till sömnproblem hos äldre
Vår sömnrytm kan liknas vid en biologisk klocka som ger sömnsignaler när man behöver sova. Hjärnan förbereder kroppen för sömn genom utsöndring av hormonet melatonin, som är förenad med en sövande effekt. Melatoninnivåerna påverkas av ljuset – de är lägre på dagen och stiger i takt med att det blir mörkt.

När vi blir äldre sjunker halten av melatonin nattetid. Det kan bidra till att äldre människor lättare får problem med sömnen. Många upplever till exempel att man sover ytligare och vaknar till lättare.

Sömnproblem hos äldre kan också uppkomma i samband med andra sjukdomar. Många kvinnor kan dessutom uppleva att sömnen försämras i klimakteriet. Då är det vanligt att vakna ofta på natten på grund av svettningar och värmevallningar.

Att då och då ha svårt att sova är normalt, men om sömnproblemen sker ofta och har pågått länge ska man uppsöka läkare som kan utreda orsakerna till sömnproblemen. Det kan det handla om insomni, som är den medicinska termen för sömnlöshet, och innebär återkommande sömnproblem över längre tid som har negativ inverkan på måendet dagtid. Här kan man läsa mer om vanliga kännetecken på insomni.

Det finns hjälp att få
Som tur är behöver man inte lida av sömnsvårigheter i onödan – det finns behandling att få som redan har hjälpt många att bli bättre.

Om man har långvariga sömnproblem, som har pågått i mer än fyra veckor och som kommer minst varannan natt, ska man kontakta en vårdcentral**. Då kommer man att få svara på frågor kring sömnvanor, trötthet på dagen och hur man mår i övrigt. Utifrån det kan läkaren göra en bedömning av orsaker till sömnproblemen och hur man bäst ska komma till rätta med dem.

På läkarbesöket kan det vara bra att ha med sig en sömndagbok som läkaren kan utgå ifrån. Ladda ned en mall för sömndagbok genom att klicka här.

Läs mer: Därför är en god natts sömn livsviktigt för din hälsa.

Det här är Orifarm Healthcare
Orifarm Healthcare är en progressiv och ambitiös läkemedelsaktör inom den europeiska hälsovårdsbranschen. Orifarm har en bred och ständigt växande läkemedelsportfölj som levereras till såväl apotek som sjukhus. Orifarm Healthcares ambition är att leverera högkvalitativa och prisvärda läkemedel, och bidra till stora besparingar för både samhälle och konsument. Annorlunda uttryckt: Människa och samhälle får mer hälsovård för pengarna!

Källa:
*Folkhälsomyndigheten.
**1177.se

Nästa artikel