Jennifer, 29, lider av sömnbesvär – nu uppmuntrar hon andra till att söka vård

Publicerat: 2022-29-3

Svårt att sova, upphackad sömn och oro inför natten. Det är vardagen för Jennifer, 29, som har lidit av sömnproblem sedan tonåren. Nu uppmanar hon andra att söka hjälp – även de som lider av lindriga sömnproblem.
– Vänta inte med att gå till läkaren! Det finns hjälp att få, säger hon.

Läs mer om sömn: Vanliga kännetecken på att du lider av insomni – och då bör du uppsöka läkare.

Under sena tonåren började Jennifer, 29 år, från Stockholm, få problem med sömnen.

– Det var ingen särskild händelse vad jag minns, utan problemen smög sig på. Förmodligen var det relaterat till stress, säger hon.

Hon har ofta svårt att somna och kan vakna flera gånger under natten och ligga vaken. Om hon har haft en orolig natt vaknar hon ofta tidigt och lyckas inte somna om. Efter att ha levt med problemen i flera år fick hon nog.

– Då hade jag känt under en längre tid att jag blev deppig och uppgiven för att jag sov så dåligt. Jag kände också att jag blev orkeslös på dagen och när jag började bli tvungen att ställa in träning och roliga saker som jag planerat kände jag att nu måste jag få läkarhjälp, säger hon.

Jennifer gick till sin närmaste vårdcentral och fick träffa en läkare. Hon fick diagnosen insomni, vilket är den medicinska termen för sömnlöshet. Insomni innebär att inte kunna somna på kvällen, att vakna ofta under natten eller att vakna tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Vanligtvis har man en blandning av de här tre varianterna, som i Jennifers fall.

­– KBT hjälpte mig att sova bättre. Jag har också fått läkemedel utskrivet. Det första fungerade inte speciellt bra, då jag fick biverkningar. Då fick jag testa ett annat läkemedel som fungerade bättre för mig, berättar hon.

I dag är Jennifers sömnproblem mycket bättre. Därför uppmanar hon andra till att söka hjälp, även dem som lider av lindriga besvär.

– Jag tycker absolut att man ska vända sig till vården för att få professionell hjälp. Man ska inte behöva sova dåligt i åratal när det finns bra behandling, som har hjälpt mig att sova bättre.

Vad är dina tips till andra som också lider av sömnbesvär?

– Sök hjälp i tid! Jag väntade flera år, tills sömnproblemen verkligen började gå ut över mitt vardagsliv på allvar.

Om man känner igen sig i Jennifers situation är det en god idé att söka läkarhjälp, även om man lider av lindriga sömnproblem. Det finns individanpassade behandlingar utifrån grad och typ av besvär. På läkarbesöket kan det vara bra att ha med sig en sömndagbok som läkaren kan utgå ifrån. Ladda ned en mall för sömndagbok genom att klicka här.

Läs mer om sömn: Vanliga kännetecken på att du lider av insomni – och då bör du uppsöka läkare.

Det här är Orifarm Healthcare
Orifarm Healthcare är en progressiv och ambitiös läkemedelsaktör inom den europeiska hälsovårdsbranschen. Orifarm har en bred och ständigt växande läkemedelsportfölj som levereras till såväl apotek som sjukhus. Orifarm Healthcares ambition är att leverera högkvalitativa och prisvärda läkemedel, och bidra till stora besparingar för både samhälle och konsument. Annorlunda uttryckt: Människa och samhälle får mer hälsovård för pengarna!

Nästa artikel