5 saker unga vuxna bör känna till om sömn

Publicerat: 2022-15-6

Det händer bra saker i kroppen när vi sover! En god natts sömn gör oss piggare, gladare och starkare. Här är 5 saker som är viktiga att känna till om sömn.

Läs mer om sömn: Vanliga kännetecken på att du lider av insomni – och då bör du uppsöka läkare.

1. Man är inte ensam om sömnproblem
Svårt att sova och orolig inför natten? Många svenskar känner samma sak. 42 procent av svenskarna mellan 18-64 år uppger att de lider av sömnproblem, enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät från år 2020. Trots att sömnproblem är så pass vanligt, är det långt ifrån alla som söker hjälp. Sjukvården kan erbjuda effektiv hjälp, som kan göra stor skillnad för välbefinnandet.

2. Djupsömn är viktig för kroppens återhämtning
För att kroppen och hjärnan ska få nog med återhämtning behöver man få tillräckligt av den djupa sömnen. Det är då kroppen och hjärnans återhämtning sker – hjärnan arbetar långsammare, musklerna slappnar av och tillverkningen av stresshormon minskar. Det är mycket individuellt hur mycket djupsömn man behöver och behovet minskar med åldern. Det är lättast att få sin djupsömn när kroppens inre klocka är inställd på att det är natt.

3. Det finns vanliga kännetecken på insomni
Det finns typiska kännetecken på att man lider av insomni, den medicinska termen för sömnlöshet. Dessa är att man har svårt att somna, vilket innebär att det tar mer än 45 minuter. Man vaknar minst en gång på natten och har svårt att somna om. Ytterligare ett vanligt kännetecken är att man vaknar tidigt på morgnarna innan man är utsövd, utan att kunna somna om.

4. Då bör man söka läkarhjälp
Om man uppfyller ovan kriterier, och om problemen kommer minst varannan natt i mer än fyra veckor ska man söka läkarhjälp. På ett första läkarbesök får man svara på frågor om sina sömnvanor, trötthet och hur man mår i övrigt, sedan bedömer läkaren vilken hjälp som passar en bäst. Det finns individanpassade behandlingar utifrån grad och typ av besvär, och effektiv hjälp även för de som upplever lindriga sömnproblem.

5. En sömndagbok kan vara ett effektivt verktyg
Genom att föra en så kallad sömndagbok kan man på ett enkelt sätt följa sitt sömnmönster och få en tydlig överblick av ens sömnproblem – något som är värdefullt för både dig själv och din läkare. Ett gott råd är att ta med sig sin ifyllda sömndagbok till läkarbesöket, det kan underlätta bedömningen för att få effektiv hjälp anpassad utifrån ens individuella besvär. Ladda ned en mall för sömndagbok genom att klicka här.

Läs mer om sömn: Vanliga kännetecken på att du lider av insomni – och då bör du uppsöka läkare.

Det här är Orifarm Healthcare
Orifarm Healthcare är en progressiv och ambitiös läkemedelsaktör inom den europeiska hälsovårdsbranschen. Orifarm har en bred och ständigt växande läkemedelsportfölj som levereras till såväl apotek som sjukhus. Orifarm Healthcares ambition är att leverera högkvalitativa och prisvärda läkemedel, och bidra till stora besparingar för både samhälle och konsument. Annorlunda uttryckt: Människa och samhälle får mer hälsovård för pengarna!

Nästa artikel