Tio tips för att bli lika stark som en jockey

Jockeys är kända för att vara starka och uthålliga.
Men hur tränar egentligen en jockey?
Vi tog pulsen på världsmästaren Josefin Landgren, 28, för att få veta knepen.
– Vi är elitidrottare som vilken annan sport som helst. Vi åker inte bara runt utan måste orka lika mycket som hästen, säger hon.

Häng med i galoppens underbara värld – följ Svensk Galopp på Facebook!

Som jockey dundrar du fram på 500-kilo hästkrafter i omkring 60 kilometer i timmen. Det kräver inte bara full koncentration och mod utan även en enorm styrka och uthållighet.

En som har vad som krävs och som jobbat stenhårt för att komma dit hon är idag är 28-åriga Josefin Landgren från Höör i Skåne som blev första svenska kvinna att vinna Women Jockeys’ World Cup – det inofficiella VM för jockeys.

Under en tävlingsdag rider Josefin flera lopp inom bara några timmar och möter några av världens bästa jockeys vilket kräver att hon är i toppform.

– Det är väldigt viktigt att vara vältränad, precis som hästarna presterar vi på maxnivå när vi rider. Det är viktigt för en jockey att vara 100 procent fit för att orka rida ända in i mål, förklarar Josefin.

Men vad är då hemligheten bakom att bli lika stark som en jockey?

– Vi tränar mycket kondition och mycket uthållighet. Så det blir mycket löpning och styrka med uthållighet. Vi har lite vikt eller endast kroppsvikt men kör varje övning länge.

Ett träningspass med styrka kan vara intervaller då kör de varje övning i två minuter. Till exempel två minuter med benböj eller två minuter situps.

– Vi brukar även springa intervaller från den ena väggen till den andra. Då kör vi situps eller armhävningar vid varje intervall. De här övningarna gör mig framförallt starkare och uthålligare och gör att jag orkar rida loppen, säger hon.

Inte nog med det, Josefin ser till att lägga in löpträning flera gånger i veckan. Då springer hon sex till sju kilometer.

– Jag försöker vara ute och springa varje ledig dag, så det kan bli fyra till fem pass i veckan. Är det tävlingar så springer jag inte den dagen, säger Josefin.

Vill du bli lika stark som en jockey? Ta rygg på Josefin och inspireras av hennes träningspass i bildspelet ovanför.

Häng med i galoppens underbara värld – följ Svensk Galopp på Facebook!

Nästa artikel