LISTA: 10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen.
Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att alla galopphästar fyller år på samma dag?
Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

 1. Måste ha unika namn

Galopphästar i samma land kan inte ha samma namn. Hos Svensk Galopp får man ansöka om att få hästens namn godkänt. Namnet får högst innehålla 18 bokstäver med mellanslag inräknade. Om hästen har börjat tävla är det inte enkelt att byta namn, det görs bara i vissa särskilda fall. Dessutom betyder det otur att byta namn på en häst.

2. Och unika dressar

Hästägaren har en egen tävlingsdress som jockeyn rider i. Man får välja mellan olika mönster och färger. Alla dressar är unika.

– Det här är en del av charmen med galoppen, att det är hästägarna som får bestämma klädfärg. Det här är en gammal och rolig tradition för hästägarna, berättar den svenska jockeyn Per-Anders Gråberg.

3. Vikten är viktig

Jockeys behöver inte vara pyttesmå, utan det finns också jockeys som är 180 cm långa.

Vikten som hästen ska bära bestäms innan loppet och jockeyerna behöver väga in och ut. Vikten som hästarna bär i loppet brukar variera mellan 50 till 70 kilo och då är sadeln inkluderad, men inte hjälmen. Dessutom är det 1,5 kilo extra i vikt för säkerhetsvästen som alla jockeys bär i loppen.

4. Har födelsedag 1 januari

Oavsett när en galopphäst är född fyller de alla år på samma dag, nämligen den 1 januari. Det gör det lättare att kunna gruppera hästarna efter ålder när de ska mötas i tävlingar.

5. Kan springa bara några timmar efter att de fötts

När ett litet föl har fötts så tar det bara några timmar innan den ställer sig upp och kan gå och även springa. Imponerande!

6. Tunga stjärnor

Den genomsnittliga galopphästen väger kring 450 kilo och när de tävlar kommer de upp i hastigheter på över 60 kilometer i timmen. Galopp är en av hästens gångarter och dessutom den snabbaste.

7. Tränaren är manager

En tränare inom galoppen är som en manager. Han eller hon kommunicerar med ägare, bestämmer hur hästarna ska träna och när de ska starta och har anställda som arbetar i stallet.
I Sverige kan du bli galopptränare när du är 18 år gammal, men det är inte en sport enbart för ungdomar. Sveriges äldsta galopptränare är Claes Björling som är 90 år gammal.

8. Galoppens Derby

Ordet ”Derby”, som används flitigt inom till exempel fotbollen, kommer från galoppen. Inom galoppen är ett derby ett väldigt viktigt lopp för treåriga hästar. Nästan alla länder arrangerar ett Derby. I Sverige heter det Svenskt Derby och rids på Jägersro Galopp i juli. Namnet kommer från det allra första Derby Stakes på Epsom Downs i England.

 9. 1 eller 100 ägare

Galopphästar kan ha flera hundra ägare. Det finns förstås personer som äger flera hästar själva, så som kungligheter, shejker och framgångsrika affärsmän. Englands regent, Elizabeth II, är en av kungligheterna som satsar på galopp och äger flera hästar. I Sverige är det vanligt med andelsstall där en häst har flera delägare, och ibland så många som hundra eller fler. Andelsstall gör att man kan bli ägare i en galopphäst till en lägre kostnad då man delar på alla utgifter tillsammans med de andra delägarna.

10. Härstammar från romarriket

Redan under romarrikets storhetstid tävlade man med hästar men då med vagnar. Den moderna galoppsporten har sitt säte i Storbritannien under 1600-talet. I Sverige arrangerades de allra första galopptävlingarna i Göteborg 1810.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Nästa artikel