26-åriga Fanny lever drömmen i USA

Jockeyn Fanny Olsson, 26, lämnade Sverige för en galoppkarriär i USA.
Nu lever hon sitt drömliv i Florida.
Hon rider med stor framgång i de främsta loppen och möter landets bästa jockeys.
– Jag har jobbat hårt för att få den här chansen, säger hon.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

För 26-åriga Fanny Olsson från Arboga var det inte självklart att det var galoppsporten som hon skulle satsa på.

Som ung tjej provade hon såväl fotboll som slalom men det var inget som passade henne.

Även ridintresset fanns men Fanny fastnade varken för dressyr eller hoppning.

Men när hennes lärare, som är uppfödare av galopphästar, tog med henne till sitt stall där hon fick hjälpa till att rida in en galopphäst förstod Fanny att det var galopp hon ville satsa på.

Efter det har Fanny Olsson gått från amatörlicens i Sverige vidare till lärlingslicens för att sedan satsa stort på en karriär USA på den amerikanska galoppbanan Gulfstream Park i Florida.

– Jag åkte till USA för första gången för tio år sedan med min dåvarande pojkvän som också är jockey. Jag var där över vintern och redan då bestämde jag mig att det här var min dröm, minns Fanny.

Sedan 1,5 år tillbaka har Fanny nu sitt liv på Gulfstream Park i Florida. Hon har ett visum för fem år och planen är att åtminstone stanna den tiden i USA.

Här har Fanny fått jobba stenhårt för att få chansen att rida i penningstinna lopp och möta bland de främsta jockeyerna i landet.

I år har det gått riktigt bra då hon redan har hunnit ta sex segrar och vunnit det hittills största loppet i karriären.

– Jag har aldrig tjatat för att få rida i loppen utan jag har jobbat hårt på morgonen och tränat hästar. När de hästar som jag tränat sedan har tävlat bra så har jag fått chansen att rida dem i loppen, förklarar hon.

Men livet som jockey är inte smärtfritt. För Fanny är det tuffa och långa dagar som börjar redan klockan 05.00 i stallet då hon rider tio hästar i träning.

– Vid klockan 10.00 på förmiddagen brukar jag vara klar. Då åker jag hem och käkar något och går ut med hunden, säger hon och fortsätter:

– Under vintersäsongen är det sedan tävlingar onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag så efter jag varit ute med hunden åker jag tillbaka till banan igen. De dagar jag inte tävlar så går jag på gymmet och tränar, säger hon.

Som jockey gäller det att hålla sig i toppform och ha både styrka och kondition för att klara av att rida i lopp och träning. Dessutom gäller det att hålla vikten.

– Jag springer eller går fem kilometer om dagen, sedan kör jag mycket maskiner på gymmet. Ben och höfter men inte så tunga vikter. Jag är ganska så lätt i kroppen så jag behöver inte vara så försiktig med att bygga muskler, säger hon.

Hur äter du?

– Jag brukar äta havregrynsgröt med proteinpulver och så dricker jag kaffe och tar någon proteinbar under dagen. Jag äter inte så mycket under dagarna. Jag gillar att äta vegetariskt så på kvällen blir det mycket grönsaker.

Fannys drömliv i USA innebär inte bara jobb. Hon och hennes vän och jockeykollega Sabine Langvad hyr ett hus en bit bort från galoppbanan.

– När jag är ledig brukar jag sova så länge jag kan och ta det lugnt eller träna. Jag älskar att shoppa, bada i poolen och besöka stranden. Jag har lärt känna många bra vänner som jobbar på banan så är vi lediga en måndag så kan vi ses på söndag kväll och grilla, säger hon.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Hur ser du på framtiden?

– Just för tillfället vill jag jobba så mycket jag kan och rida så mycket jag kan. Jag vill tjäna pengar och spara så jag kan köpa huset jag vill ha hemma i Sverige.  Jag vill kunna rida lopp hemma och känna att jag är en av de bättre, berättar hon.

✔️Här under kan du ta del av Fannys tips för att nå sina mål.

Nästa artikel