Eva lämnade villalivet – nu föder hon upp nya galoppstjärnor

För 35 år sedan lämnade Eva Isacsson Sjunnesson och hennes dåvarande sambo villalivet i Täby och köpte en gård i Angarn, Vallentuna strax utanför Stockholm.
Nu satsar hon fullt ut på sin passion – uppfödning av galopphästar.
Hon får följa de små blivande stjärnorna från deras första steg tills att de lämnar hennes stall för en karriär på galoppbanorna.
– Det bästa är att jag får glädjen att ta hand om hästarna under den period av deras liv när de har det som allra bäst, när allt går ut på att de ska ha det så bra och må så bra som möjligt, säger hon.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Allt började för cirka 35 år sedan då Eva Isacsson Sjunnesson och hennes dåvarande sambo Kjell Olsson flyttade från Täby till en gård med stall och mark i Angarn, Vallentuna.

Eva, som själv varit aktiv som amatörryttare och tränare, fick tipset av en galopptränare att hon borde börja med uppfödning av fullblod och fick ett par avelsston av honom.

Det var startskottet för Evas verksamhet, HorseNature, som nu bedrivs i Brottby, Vallentuna sedan 24 år tillbaka. En verksamhet  som idag består av elva avelsston, nio ettåringar och snart nio föl.

– Det jag gillar med uppfödning är att jag får glädjen att ta hand om hästarna när de har det som allra bäst. Det här är en dynamisk period. Jag får ta emot fölen och forma dem så de har en stabil grund att stå på, säger hon.

Att vara uppfödare är inget 8-17 jobb måndag till fredag, utan för Eva handlar det om en livsstil som hon gärna lägger både tid och kärlek på.

– Det är jobb sju dagar i veckan. Men det tar aldrig emot att gå till stallet. Det är alltid roligt. Om det skulle ta emot skulle jag aldrig göra det här. Det här är ingenting man bli rik på utan det är en livsstil, en passion, säger hon.

Som uppfödare varierar arbetsuppgifterna beroende på säsong och det finns alltid något att göra. I februari börjar fölningsperioden och då sätter Eva upp webbkameror i stallet så hon kan övervaka stona. Fölen föds nästan alltid på natten, så det blir många vakna nätter under våren. Precis som en barnmorska är Eva på plats och hjälper stoet när hon fölar.

–  Jag brukar vänta in i det sista med att gå dit, jag vill inte störa stoet innan fölningen kommit igång. När vattnet har gått kontrollerar jag att fölet ligger i rätt läge, sen hjälper jag till och tar emot fölet.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Några veckor efter att fölen föds åker stona tillsammans med sina föl iväg på betäckning. När de kommer tillbaka till Evas gård igen är det så småningom dags för sommarbete och då är det tid att storstäda stallet och göra rent inför hösten.

När hösten sedan kommer ska ettåringarna, som föddes förra sommaren, säljas på auktion. Eva lägger mycket tid på att förbereda hästarna noga för deras nya liv.

–       Jag lär dem gå på horsewalker, leder dem och borstar dem. Vi ser till att trygghetsträna dem och de får träna på att lastas på hästtransport, berättar Eva.

När hästarna sedan säljs på den årliga auktionen får de direkt följa med sin nya tränare till sitt nya hem. När det gäller auktioner för galopphästar i Sverige vet man vilka köparna är och på så vis kan man känna sig trygg i var hästen hamnar.

Vad är viktigast enligt dig för att hästarna ska få en bra start i livet?  

– Om man bortser från gener är det viktigt med en bra och hästvänlig miljö. Med bra hagar och bra stallmiljö. Jag tycker det är viktigt med bra kvalité på både foder och strö och bra luft i stallet.

–  Sedan är hanteringen viktig. Man ska hantera hästarna på ett sätt så de blir trygga och tycker om människor. De är olika individer, precis som oss människor, och det är en del av charmen med att vara uppfödare, säger hon.

Efter att de blivande stjärnorna lämnat Evas gård följer hon deras framgångar på galoppbanorna i Sverige och även utomlands.

Genom åren har hon tagit fram stjärnor som tagit segrar i några av de mest prestigefulla loppen.

Bara för att nämna några; Davicci som vann Danskt Derby, Tertio Bloom och Tertian som båda vunnit SM för sprinters. Tertio Bloom var dessutom den första svenskuppfödda hästen som vann lopp i Dubai. Eller 2019 års kriterievinnare Serenity Bloom som vann direkt vid debuten i år, och som det ska bli så spännande att följa i år.

–  Det är underbart att få följa med i alla hästarnas karriärer. Det är en härlig känsla när de går bra på banan och vinner lopp, det är belöningen för allt arbete vi lägger ner här på stuteriet.

Dessutom har några av stona kommit tillbaka till Eva efter sina tävlingskarriärer för ett nytt liv som avelsston.

– Det är fantastiskt speciellt.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Nästa artikel