23-åriga Andreas kan skriva historia i miljonloppet: ”Är en dröm”

Söndag den 14 juli kan drömmen gå i uppfyllelse för 23-åriga jockeytalangen Andreas Tapia Dalbark .
Tillsammans med hästen Realize Rock har han chansen att vinna det klassiska loppet Svenskt Derby.
För duon, som följts åt sedan Realize Rock var unghäst, är det ett stort ögonblick.
– Jag kommer vara extra taggad när jag vaknar på tävlingsmorgonen, säger Andreas Tapia Dalbark.

Vill du se Svenskt Derby? Läs mer om tävlingarna på Jägersro HÄR.  

Sedan 1918 har det anrika loppet Svensk Derby avgjorts på Jägersro Galopp i Malmö.

I det prestigefulla loppet, även kallat galoppens blå band, möts de bästa treåriga galopphästarna i Skandinavien. Hela 1,5 miljoner kronor väntar vinnaren och det är få förunnat att få chansen att ens vara med.

Två som i år visat att de verkligen platsar i de här sammanhangen är den treåriga galoppstjärnan Realize Rock och jockeykometen Andreas Tapia Dalbark.

Tillsammans stod de för en jätteskräll när de vann storloppet Tabergs Bro Park Trial i slutet av juni och därmed kvalificerade sig för Svenskt Derby.

Andreas och Realize Rock har ett speciellt band då Andreas har ridit Realize Rock i stort sett alla träningsjobb sedan hästen kom till tränaren Roy Arne Kvisla. Det innebär många träningstimmar ute på träningsbanan, oavsett om solen skiner eller det regnar.

Alla timmar tillsammans och framgångarna på banan gör att Realize Rock betyder mycket för Andreas.
– Det är den häst som jag absolut kommer bäst överens med. Jag rider honom varje dag så det har blivit en extra bra träningskompis. Vi känner varandra väldigt bra och jag vet vilka knappar jag ska trycka på när han ska ge det lilla extra. Att vi har den relationen underlättar, berättar han.

”Ett enormt hjärta och ger allt”

Realize Rock var även den häst som såg till att Andreas tog sin 70:e seger och officiellt blev proffsjockey.
– Han är verkligen en väldigt trevlig häst. Han gillar att träna men han gör inte mer än han behöver. Men i tävling har han verkligen ett enormt hjärta och ger allt, säger Andreas.

Den 14 juli kan Realize Rock och Andreas alltså skriva ny galopphistoria tillsammans då de går ut i Svenskt Derby. Realize Rock tillhör inte en av de mest betrodda hästarna. Men Realize Rock och Andreas har visat tidigare att de inte går att räkna bort.
– Det är tufft motstånd och han har aldrig testat banan tidigare. Men distansen gynnar honom, ju längre distans desto bättre. Vi slår ur underläge, men alla lopp ska ridas och vi kommer göra vårt bästa, säger han och fortsätter;
– Dessutom är hans tränare Roy en fantastisk tränare som år efter år har bra resultat. Han har mycket erfarenhet och är alltid lugn med hästarna. Rider du för Roy har du alltid bra chans, säger han.

Vad är det som gör Realize Rock till en stjärna?
– Hans främsta vapen är spurten och att han orkar hela vägen.

Hur skulle det vara att vinna Svenskt Derby?
– Det skulle vara en stor dröm som går i uppfyllelse. Det är det största man kan vinna här i Sverige.

Under de här stora tävlingsdagarna är det mycket som står på spel för tränare, ägare, jockeys och även spelare. Det är något som brukar märkas på atmosfären på banan.
– Jag kommer vara extra taggad när jag vaknar på morgonen. Men när jag sitter på hästen kopplar jag bort det. Jag har gått på Derbyt sedan jag var liten grabb så man brukar känna stämningen i luften. Men jag sitter hellre på hästen än står bredvid, säger han.

Vill du se Svenskt Derby? Läs mer om tävlingarna på Jägersro HÄR.  

Nästa artikel