Lennart, 79, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan: ”Han är min terapi”

Lennart Jarvén, 79, är inte som alla andra pensionärer.
Fem gånger i veckan galopptränar han sin sagohäst Fiftyshadesfreed.
– Han är min terapi, säger Lennart.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Åldern är ingenting som stoppar 79-åriga Lennart Jarvén. När många andra går i pension vid 65 års ålder och varvar ner är Lennart Jarvén fortsatt igång som proffstränare inom galoppen. Han har en häst på sin träningslista; Fiftyshadesfreed.

Lennart rider själv sin ögonsten, fem pass i veckan. Då susar de gärna fram på stranden i Sibirien i Ängelholm.

– Det här är min terapi och vi trivs båda på stranden, berättar Lennart.

Lennart började med hästar för 72 år sedan då han som ung grabb red på en ridskola för första gången. Som 23-åring köpte han sin första egna galopphäst och på den vägen är det.

Under åren som proffstränare har han hunnit sadla hundratals vinnare och vunnit prestigefulla storlopp som Stockholm Cup, Norskt Derby och stora lopp i Tyskland

Häng med i galoppens underbara värld – följ Svensk Galopp på Facebook!

I dag handlar galoppen om den fina relationen till hans ögonsten Fiftyshadesfreed och att hålla sig aktiv och frisk.

Hästen står hos galopptränaren Anki Svedberg–Karlsson som ser till att hästen får mat, mockar boxen och släpper ut i hagen. Just trivsel menar Lennart är avgörande för att hästen ska kunna prestera på topp.

– Jag har förmånen att ha honom hos Anki, hon är väldigt mån om hästen. Fiftyshadesfreed älskar verkligen att vara där och han är ute i hagen varje dag.

Lennart sköter all träning och letar passande lopp. Ett riktigt lyckat koncept då hästen blvit Champion på Övrevoll i Norge. I år har Fiftyshadesfreed varit med i två lopp och vunnit en av dessa.

– Jag rider honom året om, fem dagar i veckan. Den mesta av träningen kan man göra här hemma på skogsstigarna och på stranden, säger han och fortsätter:

– Man ska inte göra det för komplicerat eller lägga till en massa konstiga hjälpmedel. Det viktigaste är att hästen tycker det är roligt, säger han.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

*Observera att intervju och fotografering gjordes innan coronapanedmin.

Nästa artikel