Hästägaren Kurre: ”Det här är Formel 1 – farten är tjusningen”

För pensionären Kurre Andersson har galoppsporten förändrat livet.
Allt började med att han köpte en andel i en galopphäst.
Idag är han ägare och delägare i 14 stycken, är i stallet flera dagar i veckan och reser runt för att se sina hästar vinna.
– Det här är hästsportens Formel 1, farten är tjusningen, säger han.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

Trodde du att vara hästägare inom galoppen innebar att följa sin häst framför datorn när den tävlar?

Att vara ägare av en galopphäst är mycket mer än så. Det är Kurre Andersson ett bevis på. Han kom in i galoppen på allvar för omkring 10 år sedan då han valde att bli delägare i en galopphäst.

För Kurre gav det mersmak så när han blev pensionär för några år sedan bestämde han sig för att satsa vidare på sporten och köpte in sig i ett gäng galopphästar till.
För Kurre var det viktigt att ha något att göra som pensionär och i galoppen har han hittat den perfekta hobbyn.

– I dag har jag 12 till 14 hästar hos tränaren Caroline Malmborg. En del är jag delägare i och några äger jag själv. Tidigare bodde jag i villa i Stockholm men nu har jag flyttat till lägenhet i Enköping så jag kan ägna mig mer åt mina intressen; hästarna och golf.

Innan corona-viruset bröt ut i Sverige var Kurre i stallet så gott som dagligen. Han brukar hjälpa till med saker som ska lagas och umgås med alla i stallet. Varje lördag brukar även de andra delägarna komma till stallet då man äter, fikar, umgås och ser sina hästar träna.

Dessutom arrangeras champagne-mingel innan tävlingar och grillkvällar på tränarens uteplats.

– Det händer alltid något, så det är väldigt socialt. Dessutom har man fin kontakt med tränaren. I princip dagligen får man uppdatering kring de hästar man är delägare i och så fort ens häst ska starta skickar tränaren ut information via mail.

Förutom sina tävlingshästar har Kurre varit med hela vägen och tagit fram en lovande unghäst.

– Jag träffade hästen första gången när han var tre veckor och tog bilder. Det är häftigt att få vara med och se honom växa och titta tillbaka på bilderna, säger han.

När det är dags för tävling för Kurre Anderssons hästar är han givetvis på plats – när det inte är coronapandemi, förstås. Tack vare galoppen får Kurre besöka galoppbanorna i Göteborg, Malmö, Stockholm och även i övriga Norden.

– Nu har jag lyckats fått in rätt många vänner i galoppen. Det är en fascinerande sport, det här är Formel 1 om man jämför med travet. Det är farten som är tjusningen. Att se hästarna i ledvolten, när de går in i startboxarna sedan smäller det och de är iväg. Det är action och det är sådant man gillar. När mina hästar vinner – då blir jag stolt, säger han.

Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook

  • Observera att bilderna togs under 2019.
Nästa artikel