25-åriga talangen Ulrika krossar eliten – avslöjar hemligheten

25-åriga talangen Ulrika Holmquist kommer från ingenstans och fullkomligen bollar med galoppeliten.
I sommar har hon vunnit lopp efter lopp och hyllats för sin skicklighet.
Nu berättar hon hemligheten bakom succén och vad som krävs för att lyckas.
– Jag har satt upp tydliga mål och nu skördar jag frukten, säger hon.

Vill du veta mer om sommarens galoppfester? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook!

Jockeykometen Ulrika Holmquist har verkligen skapat rubriker de senaste veckorna efter sina enorma framgångar på galoppbanan. För 7 månader sedan var hon lärling, idag är hon proffs och möter de främsta jockeystjärnorna i Norden.

I juni har hon lyckats med bedriften att först vinna fyra av de sex loppen på Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm inför en kokande publik. För att bara några dagar senare vinna ett av Sveriges största galopplopp: Jockeyklubbens 2000 Guineas med en av de minst betrodda hästarna.

Resan dit har dock inte varit enkel då Ulrika har fått kämpa hårt. Som tonåring började hon med ponnygalopp och efter studenten fick hon ett erbjudande om att komma till Nya Zeeland och jobba med galopphästar. Efter 4,5 år och 40 segrar i Nya Zeeland bestämde hon sig för att resa hem till Sverige.

– Det har varit tufft att komma tillbaka till Sverige. Första året handlade bara om att etablera kontakter, säger hon och fortsätter.

– Men jag rider mycket bättre i år, jag har mer självförtroende och får rida fina hästar. Det är hela tiden en kamp för oss jockeys med självförtroende och det är viktigt att inte tappa huvudet eller fokus. Jag har hjälp av den tidigare toppjockeyn Fredrik Johansson både fysiskt och mentalt. Idag är jag kt och litar mer på mig själv, säger hon.

För att lyckas på den här nivån menar Ulrika att det krävs envishet och att man inte ger upp då det både är dalar och toppar som jockey.

– Man måste vara målmedveten och duktig med både hästar och människor. Galoppen är en sport där du måste representera dig själv för att få mer ritter.

Det är ett tufft yrke där du helt plötsligt kan få besked att du inte får rida en häst som du brukar få rida.

– Då måste du vara stark i dig själv, säger hon

Dessutom krävs det att du är orädd – då det går undan i loppen.

– Det är mycket action, ibland trillar vi av och får hårda fall. Du behöver vara väldigt tuff. Jag har haft många hjärnskakningar och mindre skador. Det gäller att våga ta för sig då det är mycket fler killar som är proffs, säger hon.

Ulrikas framgångar gör att hon i sommar fick chansen att rida Women Jockeys’ World Cup – det inofficiella VM för jockeys. Hon mötte hon den svenska jockeykollegan Josefin Landgren och åtta andra ryttare från Europa, Japan och Brasilien.

Berätta, hur ser förberedelserna ut inför storloppen?

– Det handlar om att äta bra och få tillräckligt med sömn så man är i fysisk form. Flera dagar innan börjar jag studera mina konkurrenter. Det är mycket taktik bakom de stora prestigefulla loppen, säger hon

Vill du veta mer om sommarens galoppfester? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook!

Nästa artikel